Ga naar inhoud

Steeds minder Duitsers willen eigen baas zijn, in tegenstelling tot Nederlanders

De Duitser is niet graag eigen baas. Dit geheel in tegenstelling tot Nederlanders, zo blijkt uit onderzoek van Amway. De angst om te falen is in veel gevallen de oorzaak om niet voor zichzelf te beginnen. Maar weinig landen hebben meer vrees om zelfstandige te worden dan de oosterburen.

Steeds minder Duitsers zien het zitten om voor zichzelf te beginnen, zo blijkt uit een wereldwijd onderzoek van Amway. Volgens de jaarlijkse studie staat slechts 57% van de Duitsers positief tegenover het principe eigen baas zijn. Dat is minder dan vorig jaar, toen was dat nog 59%. Daarmee scoort Duitsland beduidend lager dan Nederland, waar 82% het wel voor het zeggen wil hebben. Alleen in Denemarken (84%) ligt het aantal hoger.

Ondernemerschap
Positief tegenover ondernemerschap (in %). Bron: Die Welt/Amway

 

Dit onderzoek komt overeen met de cijfers van mei 2013 toen de investeringsbank ‘Kreditanstalt für Wiederaufbau‘ (KfW) naar buiten bracht dat in 2012 775.000 mensen in Duitsland een eigen bedrijf waren begonnen. Het laagste aantal sinds 2000. In de jaren ervoor lag dit getal nog respectievelijk op 835.000 (2011) en 941.000 (2010).

Faalangst

Duitsland hoort met 57% tot de landen die het meest negatief denken over het beginnen van een eigen onderneming. Alleen Oostenrijk en de Verenigde Staten dachten er nog minder positief over. Het gemiddelde van de 24 onderzochte landen ligt op 70%. In landen als Denemarken, Nederland, Australië en Finland heeft men er het meest zin in om voor zichzelf te beginnen.

Oorzaak voor het lage cijfer in Duitsland is de angst om te falen, zo blijkt uit de enquête. Maar liefst 79% van de ondervraagden noemden dit als hoofdreden om in dienstverband te blijven werken. Dit geldt in meerdere mate bij mannen (81%) dan bij vrouwen (79%).

[poll id=”6″]

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: