Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Energieconcern RWE bezuinigt harder dan gedacht; 6750 banen weg - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Energieconcern RWE bezuinigt harder dan gedacht; 6750 banen weg

Het tweede grootste energieconcern van Duitsland RWE haalt de broekriem nog verder aan dan tot dusver bekend. Voor 2016 verdwijnen er 6750 banen. Vanwege de Energiewende slinkt de winst razendsnel, zo waarschuwde de Nederlandse RWE-topman Peter Terium al eerder. Wat de gevolgen zijn voor de Nederlandse dochter Essent is nog niet bekend.

De energiereus uit het Duitse Essen snijdt – met de slinkende winsten in het vooruitzicht – flink in het aantal werknemers. Voor 2016 wil het moederbedrijf van het Nederlandse Essent nog eens 6750 banen schrappen, dat werd door persbureau dpa donderdagmorgen vernomen uit kringen rond de top van RWE. Het bedrijf maakt vandaag de kwartaalbalans bekend. Het personeelsbestand moet van 67.400 verkleind worden naar 61.000. Het gaat om werkplekken binnen de divisies administratie, stroomproductie en bij groene stroomdochter Innogy. Wat dit voor de Nederlandse tak en Essent precies betekent is nog niet bekend.

Geen gedwongen ontslagen

RWE wil gedwongen ontslagen vermijden door het natuurlijke verloop en door werknemers intern aan een nieuwe baan te helpen. De ontslagbescherming die tot eind 2014 loopt wordt door het bedrijf niet verlengd. Van 2011 tot 2013 zag de energiereus het personeelsbestand al krimpen met 6200, ook deels door verkoop van onderdelen.

Het concern onder leiding van de Nederlandse CEO Peter Terium had in september al aangekondigd de dividend te halveren en te reorganiseren. In oktober gaf Terium al een schot voor de boeg door aan te geven hoezeer de Energiewende RWE dwingt het bedrijf anders in te richten. Hij gaf daarbij ook aan dat de oude koers onder zijn voorganger schuld had aan de huidige sombere vooruitzichten. Volgens Terium heeft RWE te lang gewacht om een andere koers in te zetten.

Winstdaling

RWE verwacht in 2014 duidelijk minder winst te maken. De reserveringen voor rentes, belastingen en afschrijvingen zal met 7,6 tot 8,1 miljard euro krimpen. Dit jaar was dat ook al 9 miljard. De nettowinst zal waarschijnlijk van 2,4 miljard dalen naar 1,3 tot 1,5 miljard euro.

Welke centrales moeten sluiten?

Bij de bezuinigingsplannen hoort ook dat een aantal centrales in Nederland en Duitsland moet sluiten.

Nederland

  • Amer 8de kolencentrale in Geertruidenberg, moet begin 2016 dicht.
  • Moerdijk 2, De gascentrale in Moerdijk sluit nog dit jaar voor lange tijd de deuren.

Duitsland

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: