Ga naar inhoud

Nederlands-Duits grensproject bij Venlo krijgt 1,2 miljoen euro

Het Europees Parlement steekt 1,2 miljoen euro in het pilotproject Agropole dat bij Venlo aan beide kanten van de grens agribusiness moet stimuleren. De officiële goedkeuring moet nog komen, maar het de EU liet al weten in principe akkoord te gaan met het proefproject.

Burgemeester Antoin Scholten (VVD) reisde vorige week onverwachts af naar het Duitse Lobberich om daar samen met burgemeester Christian Wagner van Nettetal een persgesprek te beleggen. De verrassing was bereid door twee Duitse Europarlementariërs.

‘Grensoverschrijdend’

De politici brachten het nieuws dat het Europees Parlement in beginsel akkoord is met een pilotproject dat zich gaat afspelen in de grensregio met Venlo. Het voorstel is ‘Agropole’ gedoopt; een samentrekking tussen agribusiness en metropole. De bedoeling is om met alle partijen in de regio, ‘grensoverschrijdende projecten’ te ontwikkelen die de agribusiness verder gaan brengen. Onder voorbehoud van formele goedkeuring is de komende twee jaar 1,2 miljoen euro beschikbaar.

Kansen

Betrokken zijn onder meer de provincies Limburg en Gelderland (vanwege de Betuwse Bloem). Ook Greenport Venlo is een sleutelrol toebedeeld. “Het project is nu nog abstract”, zei burgemeester Scholten bij de bijeenkomst. “Concrete voorstellen moeten nog worden ontwikkeld. Maar de ervaring leert dat er prachtige voorbeelden uit kunnen ontstaan. De kansen liggen voor het oprapen. We praten hier over het grootste aaneengesloten tuinbouwgebied van Europa.”

Bijzonder is verder dat de pilot voor 100 procent gefinancierd wordt met Europees geld. Al kan volgens de politici per project aanvullend geld worden gezocht.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: