Ga naar inhoud

[Update] In opspraak geraakte Daimler-lobbyist stapt uit CDU-bestuur

Tot voor kort een belangrijke adviseur van Merkel, nu chef lobbyist van autofabrikant Daimler. Mede-bestuursleden ergerden zich aan Eckart von Klaeden die ondanks zijn nieuwe baan als autolobbyist zijn positie binnen het landelijke CDU-bestuur niet wilde opgeven. Maandagmiddag gaf hij zijn bestuursfunctie alsnog op.

Binnen de top van de CDU gaat het bericht rond dat er flinke ergernis is ontstaan over de manier waarop de vroegere ‘Staatsminister am Kanzleramt’ Eckart von Klaeden naar zijn nieuwe baan als chef lobbyist bij Daimler is overgestapt. De irritatie gaat er ook over dat Von Klaeden ondanks de ophef zijn bestuursfunctie bij de CDU niet wil opgeven. Maandagmiddag gaf hij aan alsnog op te stappen.

Belangenverstrengeling

De ophef kwam vorige week op zijn hoogtepunt toen bleek dat de Duitse justitie onderzoek gaat doen naar de manier waarop Von Klaeden naar zijn nieuwe betrekking is gegaan. Hij zou mogelijk al tijdens zijn ambtsperiode vertrouwelijke informatie hebben verstrekt aan zijn toekomstige werkgever. Het Duitse OM kijkt of er sprake was van belangenverstrengeling. Tegelijkertijd wordt ook onderzocht welk voordeel Daimler daarbij had en of er wellicht sprake was van ‘handel met voorkennis’ door Daimler-baas Dieter Zetsche.

Der Spiegel sprak een anoniem bestuurslid. “Er mag misschien geen regel zijn dat Von Klaeden zijn positie moet opgeven, maar het zou stijlvol zijn geweest als hij zich direct had terug getrokken.” De kritiek uit eigen kring kwam nadat bekend werd dat de vertrouweling van Angela Merkel zijn positie nog tot eind 2014 zou willen behouden. Daarna zou hij zich niet opnieuw kandidaat willen stellen.

Nauwe band auto-industrie

De affaire komt voor bondskanselier Angela Merkel zeer ongelegen. Ze kreeg vorige maand vanuit Brussel veel kritiek omdat ze zich wel erg sterk maakte voor de Duitse auto-industrie door de strengere CO2-normen tegen te houden. Von Eckard zou hiervan geweten kunnen hebben. Merkel bleek een zeer nauwe band met de fabrikanten te hebben die vaak op de koffie kwamen op het Bundeskanzleramt, haar kantoor waar dus ook Von Klaeden werkte. Geen enkele andere branche kwam vaker op bezoek. Ook kreeg de CDU legaal grote sommen met geld van Daimler en BMW gestort.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: