Ga naar inhoud

Vleesschandaal bij Nederlandse vleesverwerker in Bad Bentheim

Het zoveelste vleesschandaal in Duitsland. Deze week kwam naar buiten dat een Nederlandse vleesverwerker in Bad-Bentheim, net over de grens bij Oldenzaal, volgens oud-medewerkers bedorven vlees vermengden met goed vlees. De klokkenluiders zouden inmiddels ontslagen zijn.

De Duitse justitie is begonnen met een onderzoek naar de vermoedelijke fraude bij een vleesverwerker in het Duitse Gildehaus bij Bad Bentheim. Het bedrijf, volgens de lokale zender Grafschafter Nachrichten, geleid door Nederlanders, is sinds deze zomer twee keer doorzocht door het Duitse OM uit Oldenburg. Het verdachte bedrijf is gespecialiseerd in het verwerken van separatorvlees (vlees wat aan de botten achterblijft) in vers vlees. Dit is geen afval, maar wordt van de botten gespoten en verwerkt tot ‘vleesdeeg’. Daar worden goedkope vleesproducten van gemaakt.

Bedorven vlees

De verdenking komt nadat twee werknemers zich bij justitie meldden. Televisiezender ARD sprak met de werknemers die inmiddels ontslagen zouden zijn. In stiekem gemaakte video-opnames met een telefoon werd getoond dat er grote bakken met bedorven vlees in het bedrijf lagen opgeslagen. Volgens de voormalige werknemers werd hen opgedragen om het bedorven vlees door goed vlees te vermengen. Het zou gaan om een ton vlees per week. De eindproducten werden zowel op de Duitse als op de buitenlandse markt verkocht. Of en hoeveel van deze vleeswaren naar Nederland zijn gegaan, is nog niet bekend.

Het bedrijf zou vlees dat niet meer kon worden gebruikt voor verkoop hebben opgekocht in Nederland en Duitsland, om dit ‘groene en grijze, stinkende en rottende materiaal’ vervolgens door goed vlees te mengen en als zodanig te verkopen. De vermoedelijke fraude werd niet opgemerkt bij de dagelijkse controle omdat er valse etiketten op de kisten zouden zijn geplakt. Ook zou de dierenarts die het vlees ter plekke moet controleren hebben gefraudeerd, waarmee de herkomst niet meer te achterhalen is.

Ziekmakend

ARD wist via een andere medewerker vlees uit het bedrijf naar buiten te smokkelen en liet het onderzoeken door Fachhochschule Münster. Professor Friedrich Titgemeyer stelde dat het inderdaad ging om bedorven vlees. “Wie dit eet kan er ziek van worden.” Het is niet het eerste schandaal in Duitsland. In 2006, 2007 en ook nog dit jaar kwamen vleesverwerkers in Duitsland in opspraak door bedorven vlees te mengen met goede producten. Eerder dit jaar beheerste het paardenvleesschandaal de media.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: