Ga naar inhoud

Uitgelicht: Duitse bedrijven waar banen worden geschrapt

RWE wil naar verluidt 2500 extra banen schrappen. De reorganisatie zou met alle eerdere aankondigingen samen over meer dan 10.000 banen kunnen gaan. Ook bij andere Duitse bedrijven staan banen op het spel. Enkele bedrijven uitgelicht.

De cijfers van de Duitse economie zijn goed, maar dat betekent niet dat het ook bij alle bedrijven goed gaat. Een aantal bedrijven uitgelicht waar gereorganiseerd wordt.

 • Kellogg’s
  De Amerikaanse producent van onder meer cornflakes en andere graanproducten wil de komende vier jaar wereldwijd 2900 banen schrappen. Welke consequenties dit heeft voor de Duitse dochteronderneming in Bremen is niet bekend. Kellogg’s wil zich een sterkere concurrentiepositie verschaffen met de maatregel. In totaal werken er 31.000 mensen bij het Amerikaanse bedrijf.
 • Schuler
  Ook bij Schuler gaan banen verloren. Het zou om 350 arbeidsplaatsen gaan bij het bedrijf dat machines maakt voor de metaalindustrie. Het bedrijf is wereldmarktleider en wil zich meer concentreren op buitenlandse afzetmarkten zoals China.
 • Hochtief
  Bij bouwbedrijf Hochtief verdwijnen minstens 800 banen. In het ergste geval moeten er 2000 mensen weg.
 • BASF
  Bij de afdeling Dispersions & Pigments van BASF, ’s werelds grootste chemieconcern, moeten wereldwijd 650 mensen weg. Een vestiging in Schotland moet dicht en een bedrijf in Frankrijk geherstructureerd. Wat er met de vestiging in Maastricht gebeuren gaat, wordt nog bekeken. De reorganisatie zal in 2017 afgerond zijn.
 • Bosch
  Bij een Bosch-onderdeel in Hildesheim moeten voor 2018 400 mensen weg. Bij deze vestiging worden vooral onderdelen voor auto’s geproduceerd. Met voor de startmotoren van Volkswagen. De arbeidsplaatsen worden verhuisd naar de goedkopere zusteronderneming Miskolc in Hongarije.
 • Schaeffler
  Ook bij autotoeleveringsbedrijf Schaeffler worden ook 400 arbeidsplaatsen geschrapt. Het zou gaan om 400 mensen die aandrijfassen maken. Eerder werd gevreesd voor een ontslag van 600 mensen, maar de mededeling van dinsdag viel mee.
 • Infineon
  Bij chipfabrikant Infineon uit Dresden moeten 160 mensen weg. Robots moeten hun werk overnemen.
 • Alcatel-Lucent
  Telecomvoorbereider Alcatel-Lucent heeft het lastig en laat wereldwijd 10.000 mensen gaan. Zo zouden in Frankrijk vestigingen in Rennes en Toulouse gesloten moeten worden. Wat dat voor de Duitse vestiging in Stuttgart betekent, is nog niet bekend.
 • Siemens
  Wereldwijd wil Siemens 15.000 banen schrappen voor 2014, in Duitsland gaat het om 5000 arbeidsplaatsen. Het bedrijf probeert de reorganisatie zonder gedwongen ontslagen uit te voeren door natuurlijk verloop en door werknemers op andere posities binnen het bedrijf in te zetten.
 • Walter Services
  Bij het in zwaar weer verkerende callcenter Walter Services moeten meer dan 500 mensen weg.
Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: