Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Duitse justitie verdenkt vertrouweling Merkel van belangenverstrengeling - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Duitse justitie verdenkt vertrouweling Merkel van belangenverstrengeling

De Duitse justitie begint een onderzoek naar Eckart von Klaeden, een vertrouweling van Angela Merkel die onlangs van 'Staatsminister aan het Kanzleramt' cheflobbyist werd bij autofabrikant Daimler. Hij zou mogelijk al tijdens zijn ambtsperiode vertrouwelijke informatie hebben verstrekt aan zijn toekomstige werkgever.

Eckart von Klaeden werkte tot september 2013 als ‘Staatsminister am Kanzleramt‘, een positie die je alleen krijgt op voordracht van de bondskanselier. De vertrouweling van Angela Merkel liet in mei dit jaar weten dat hij dit najaar zou gaan werken als cheflobbyist bij Daimler, fabrikant van onder meer Mercedes-Benz. Hij bleef daarbij op zijn politieke post omdat hij naar eigen zeggen inhoudelijk niet met de auto-industrie te maken had.

Belangenverstrengeling

Justitie in Berlijn denkt daar anders over en is al maanden bezig met een vooronderzoek naar belangenverstrengeling. Volgens Spiegel Online wordt er nu een officieel onderzoek begonnen. In antwoord op vragen van de partij Die Linke bleek in september dat Von Klaeden tijdens zijn ambtsperiode driemaal vertegenwoordigers uit de auto-industrie ontvangen heeft [PDF]. Daarnaast wist hij tussen januari en mei 2013 van drie ontwerpwetten over de strengere CO2-normen voor auto’s. De voormalig Staatsminister die sinds 1 november 2013 voor Daimler werkt heeft volgens justitie geen beslissingen genomen die met de auto-industrie te maken hebben.

Merkel had nauwe banden

Angela Merkel kreeg deze maand vanuit Brussel veel kritiek omdat ze zich sterk voor de Duitse auto-industrie heeft ingezet. Ze bleek een zeer nauwe band met de fabrikanten te hebben die vaak op de koffie kwamen op het Bundeskanzleramt, haar kantoor waar dus ook Von Klaeden werkte. Geen enkele andere branche kwam vaker op bezoek. Ook kreeg de CDU legaal grote sommen met geld van Daimler en BMW gestort.

‘Schandalig’

Het is volgens corruptiewatcher Transparency International Deutschland de eerste keer dat er een onderzoek wordt begonnen tegen een politicus die lobbyist wordt. Kritiek is er van de ‘ecologische’ verkeersclub VCD. Volgens een andere corruptiewatcher Lobby Control heeft het laatste kabinet Merkel diverse wetsvoorstellen om een dergelijke schijn van belangenverstrengeling tegen te houden geblokkeerd. De organisatie vindt dat politici na het neerleggen van hun ambt minstens drie jaar niet als lobbyist mogen werken. “Schandalig dat Von Klaeden kennis kon nemen van deze informatie, terwijl al bekend was dat hij lobbyist zou worden”, stelt woordvoerder Gerd Lottsiepen tegenover Frankfurter Rundschau.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: