Ga naar inhoud

Burgerinitiatief om Berlijns elektriciteitsnet te kopen komt 21.000 stemmen tekort

Het is het Berlijnse burgerinitiatief niet gelukt om genoeg stemmen te verzamelen waarmee de stad zou worden gedwongen het elektriciteitsnetwerk terug te kopen van het Zweedse bedrijf Vattenfall. De opkomst was met 24,1% net te laag, maar de overgrote meerderheid stemde wel voor. Nu is de kans groot dat het Nederlandse Alliander de aanbesteding kan binnen halen.

Een maand geleden zagen de initiatiefnemers van het burgerinitiatief om het Berlijnse elektriciteitsnetwerk terug te kopen het nog somber in. Op een kleine groep fanatieke voorstanders na, leek de doorsnee Berlijner zich nauwelijks voor het onderwerp te interesseren. Die stemming sloeg een maandje geleden om, vertelt duurzame energiedeskundige Julian Gröger aan Duitslandnieuws die zelf dit voorjaar op weekmarkten handtekeningen verzamelde om het referendum van de grond te krijgen. “We kregen ineens veel meer reacties en steun toen mensen overal de posters in de stad zagen hangen. Ook waren een week voor het referendum al 200.00o stemmen per brief binnen gekomen.”

Duurzamer

De initiatiefnemers wilden met het terugkopen van de stadselektriciteit het Berlijnse systeem verduurzamen. Ze stelden dat de huidige beheerder het Zweedse Vattenfall daar te weinig voor doet. Een andere reden is dat veel Berlijners vinden dat energie en water niet in private handen mag zijn. Daarnaast zou het de in grote schulden verkerende stad geld op kunnen leveren. Tegenstanders zeggen dat juist daarom Berlijn het netwerk sowieso niet zou moeten kopen; hoe kan je iets betalen wanneer je geen geld hebt?

Teleurstelling

De teleurstelling bij de voorstanders was groot, toen zondag de uitslag binnen kwam. Van de kiesgerechtigden in Berlijn stemde 24,1% voor, en 4,9% tegen. De overige bijna 70% stemde niet. Het initiatief was wel doorgegaan bij 25% ja-stemmers, de voorstanders kwamen dus 21.000 stemmen te kort. Woordvoerder Stefan Taschner probeerde de stemming er toch nog in te houden. “Het is ons misschien niet gelukt, maar ergens hebben we wel gewonnen. De hele stad praat nu over energiepolitiek”, zegt hij in Der Tagesspiegel. In Hamburg werd vorige maand wel besloten dat de stad het netwerk terug gaat kopen.

Alliander

Volgend jaar is de aanbesteding voor wie de komende beheerder wordt van de Berlijnse elektriciteit. Julian Gröger dicht het Nederlandse Alliander veel kansen toe. “Zij hebben een veel beter imago dan Vattenfall.” Het Nederlandse bedrijf is al actief in Duitsland en in Berlijn. Zo worden de verkeerslichten in de Duitse hoofdstad door Alliander beheerd, waarmee het bekende symbool, het Ampelmänchen een oranje tintje heeft.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: