Ga naar inhoud

Huurbaas hoofdkantoor Eneco Wölbern Invest failliet

Het in opspraak geraakte Wölbern Invest uit Hamburg is failliet. De Duitse investeringsmaatschappij die ook veel gebouwen in Nederland in de portefeuille heeft, zoals het hoofdkantoor van Eneco en kantoren van Dura Vermeer, Siemens en Bosch, wordt verdacht van vastgoedfraude. Een maand geleden viel de Duitse justitie het kantoor van de investeerder binnen.

Het faillissement van investeringsfonds Wölbern Invest KG volgde op het eerdere faillissement van dochterbedrijf Fondsmanagement GmbH. Handelsblatt meldt dat Tjark Thies van advocatenkantoor Reimer voorlopig als curator is aangesteld.

De Duitse justitie liet eind september het kantoor van Wölbern Invest doorzoeken en rekeningen bevroren wegens verdenkingen van vastgoedfraude. Fondsmanager Heinrich Maria Schulte werd daarbij in voorlopige hechtenis genomen. Hij zou volgens Justitie tot 137 miljoen euro uit het fonds hebben laten verdwijnen naar privérekeningen. Schulte heeft op die aantijgingen nooit gereageerd.

Meer faillissementen

Nu kunnen faillissementen van individuele fondsen van Wölbern volgen. Dat denkt tenminste Christoph Schmidt van het adviescollege dat vastgoedfonds ‘Frankrijk 04’ in het bijzonder dat gevaar loopt, omdat daar 16 miljoen euro verdwenen is. De huurders van gebouwen uit het fonds zijn inmiddels vertrokken en het is niet gelukt om nieuwe huurders te vinden.

Hoe het met andere fondsen afloopt, is moeilijk te zeggen, zegt Bernd Depping die betrokken is bij het onderzoek. “Het onderzoek is nog maar net begonnen.” Daarmee is ook nog niets te zeggen over hoe het met vastgoed in Nederland afloopt. Daar heeft Wölbern Invest bijvoorbeeld het hoofdkantoor van Eneco in beheer. Eneco liet eerder aan Duitslandnieuws weten de zaak nauwlettend te volgen, maar nog geen stappen te ondernemen. Ook Dura Vermeer, Cofely, Siemens en Bosch huren kantoren van Wölbern Invest.

Geld verdwenen

De verdenkingen kwamen aan het licht toen aandeelhouders zagen dat een aantal fondsen snel leegliepen, zonder dat ze daar een directe aanleiding voor zagen. Aandeelhouders van projectontwikkelingsfonds Wölbern Development 04 vrezen het ergste, zo vertelden ze vorige week. “Wölbern Invest heeft projecten uit ons fonds met opzet laten mislukken.”

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: