Ga naar inhoud

Krantenkiosk: Duitsers rijker dan ooit, schandaal in Kiel en Berlijn onderhandelt over financiën

Elke morgen snelt Duitslandnieuws de koppen uit de Duitse media. Een beknopt overzicht van politieke en economische onderwerpen. Vandaag: Duitse burger is rijker dan ooit, de politiek van deelstaat Sleeswijk-Holstein blijkt een moeras van schandalen en nog geen concrete resultaten bij coalitieonderhandelingen over financiën.

Spiegel Online: Spaargeld

Duitsers rijker dan ooit ondanks de crisis

Nog nooit waren de Duitsers gemiddeld zo rijk. Ondanks de crisis hebben de burgers hun vermogen weten te vergroten, ook in een sneller tempo dan voorheen. Het bezit in contant geld, waardepapieren en het banksaldo bij elkaar opgeteld is meer dan 5 biljoen euro.


Handelsblatt: Schandalen

Sleeswijk-Holstein: het moeras van schandalen in het hoge noorden

In geen Duitse deelstaat zijn er zo veel schandalen als in Sleeswijk-Holstein. Nu is de burgemeester van Kiel Susanne Gaschke betrapt. Ze schold een oogarts een belastingschuld van 3,7 miljoen euro kwijt, in ruil daarvoor moest hij voor 4,1 miljoen bedrijfsbelasting betalen. Daarmee wilde ze een zaak afsluiten, die al 15 jaar als een lijk in de kast stond. Maar de rekenkamer beoordeelde het ingrijpen als onwettig. Het schandaal is nog veel ingewikkelder, en ze is niet de eerste in het hoge noorden die in het moeras zinkt.

Handelsblatt: Coalitie gesprekken over financiën

‘Er ligt veel op tafel en er is niets van tafel’

Rond het thema belasting op transacties binnen de financiële sector (financial transaction tax, FTT) lijken CDU/CSU en SPD gisteren nader tot elkaar gekomen te zijn. Maar verder bleven de onderhandelingen over een coalitie zonder concreet resultaat. Al vooraf wist Wolfgang Schäuble zijn bezuinigingsdoelen te incasseren.

 

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: