Ga naar inhoud

Tennet bouwt 800 kilometer lange ‘stroomsnelweg’ in Duitsland

Van Hamburg naar Baden-Württemberg en Beieren. De Nederlandse electriciteitsnetbeheerder Tennet gaat een 'stroomsnelweg' van 800 kilometer bouwen. Het project dat samen met het Duitse Transnet BW wordt uitgevoerd moet de langste van drie nieuwe 'snelwegen' in Duitsland worden. Vice-directeur Martin Fuchs noemt het 'de hoofdslagader van de Energiewende'.

Al een tijdje speelt in Duitsland het probleem dat er enorm veel duurzame energie wordt geproduceerd op plekken waar het helemaal niet nodig is. Het windrijke noorden is inmiddels een woud van windmolens geworden. Maar de meer rurale deelstaten als Sleeswijk-Holstein en Mecklenburg-Voorpommeren gebruiken dat zelf niet allemaal. Zeker niet als het hard waait. Zuid-Duitsland zit wel te springen om energie en daar wil Tennet de ‘stroomsnelweg’ voor gebruiken.

Toekomst Energiewende

Duitsland heeft in 2011 besloten de atoomenergie af te schaffen en heeft daarom dringend oplossingen nodig om efficiënter gebruik te kunnen maken van duurzame energie. “Daarmee leveren we een belangrijke bijdrage aan het slagen van de Energiewende in de nabije toekomst”, zei Fuchs donderdag bij de bezegeling van de overeenkomst tussen de twee bedrijven.

Het is nog niet bekend wanneer de aanleg van de zogenaamde Sued.Link (zuid-link) moet beginnen, maar voor 2022 zal het zeker nog niet gereed zijn. Eerst willen de beide netbeheerders – die de kosten van rond een paar miljard zullen delen – onderzoek doen naar de verschillende corridors waar de leidingen doorheen kunnen.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: