Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 507

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 508

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 568

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 569
Duitse vakman wordt met uitsterven bedreigd - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Duitse vakman wordt met uitsterven bedreigd

Al een tijdje wordt er in Duitsland gesproken over het dreigende tekort aan vakmensen, vooral bij ingenieurs. Maar ook daar moet precies gekeken worden. Niet elke specialisatie is schaars en gevraagd, zo laat een demografische studie van de universiteit van Rostock zien. Vandaag wordt er over gesproken op een congres in Berlijn.

Als elektrotechnisch ingenieur heb je momenteel goede kansen op de Duitse arbeidsmarkt, schrijft Die Welt. Wie bijvoorbeeld bij de banensite Stepstone ‘elektrotechnisch ingenieur’ intikt, krijgt maar liefst 725 opties voorgeschoteld. Daarbij zitten bekende bedrijven als BMW, Deutsche Bahn en ThyssenKrupp.

Het is geen wonder. Het beroep elektrotechnisch ingenieur hoort bij de sectoren waar op dit moment veel vaklieden gezocht worden. Maar de volgende generatie staat niet klaar. Nu al is de bezetting van deze plaatsen gering. Zo’n 98 dagen duurt het gemiddeld voordat een vacature weer ingevuld is. Ter vergelijking, bij een boekhouder is dat 50 dagen.

Uitstervend ras

Het beroep elektrotechnisch ingenieur wordt sterk door door de bevolkingsontwikkeling beïnvloed, zo blijkt uit een studie van de universiteit Rostock in opdracht van het Duitse ministerie van Arbeid. In totaal werden 12 beroepen onder de loep genomen. Daarvan viel vooral het beroep elektrotechnisch ingenieur op. In 2011 was nog 17 procent ouder dan 55 jaar, in 2020 kan dat 34% zijn. De toestand wordt zo nijpend, dat uitsterven van het beroep dreigt.

Bron: universiteit Rostock. Grafiek: Die Welt
Bron: universiteit Rostock. Grafiek: Die Welt

Het betekent niet dat boven alle ingenieurs deze donkere wolken hangen. Het geldt bijvoorbeeld niet voor natuurkundigen en wiskundigen, zoals bovenstaande grafiek laat zien. Binnen de machinebouw zijn ook nauwelijks problemen. De afgelopen jaren was er spraken van een ‘boom’ van afgestudeerden.

Handen tekort

De situatie onder verpleegkundigen ziet er daarentegen veel minder rooskleurig uit. Ook daar zijn in Duitsland de komende jaren vele handen aan het bed nodig. De universiteit pleit hier voor een uitbreiding van het aantal uren dat vrouwen mogen werken. Verder lopen ook door mannen gedomineerde beroepsgroepen in de metaal- en elektronica-industrie gevaar. Daar worden pogingen ondernomen om ook vrouwen aan het werk te krijgen. Ook wordt er gelonkt naar werknemers uit andere vakgebieden. Maar zelfs als de huidige aanwas zou verdubbelen, is het nog te weinig om de problemen af te wenden, stellen de onderzoekers.

Volgens de studie van de universiteit is de Duitse beroepsbevolking ouder geworden. In 1993 lag het gemiddelde nog rond de 40 jaar, in 2020 zal dat volgens de prognose rond de 42 jaar zijn. De onderzoekers roepen het bedrijfsleven en de politiek op om in actie te komen, want ‘zonder de ouderen redden we het niet’. Lukt het niet om de arbeidsplaatsen ingevuld te houden, dan komt Duitsland in de knel volgens het onderzoek. “Het zal een negatieve invloed hebben op de concurrentiepositie van Duitsland.”

Bron: Universiteit Rostock. Grafiek: Die Welt
Bron: Universiteit Rostock. Grafiek: Die Welt

 

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: