Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Duitse Bundesliga wil Nederlandse trainers: Tuchtmeesters en dompteurs van oogstrelend voetbal - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Duitse Bundesliga wil Nederlandse trainers: Tuchtmeesters en dompteurs van oogstrelend voetbal

Met Gertjan Verbeek heeft de hoogste Duitse voetbalafdeling, de Bundesliga, drie Nederlandse trainers. De zeventiende ooit en - zo berekende de NOS - geen enkel ander land leverde zo veel coaches af in Duitsland. Wat verwacht de Bundesliga van Nederlands leiderschap?

De Duitse media keken wat vreemd op toen bij Bundesligaclub 1. FC Nürnberg ineens de Nederlander Gertjan Verbeek werd gepresenteerd. Verbeek moest een paar weken ervoor ogenschijnlijk onverwacht vertrekken bij AZ, omdat de spelers zijn aanpak niet meer zo prettig vonden. En zo kan het zijn dat een trainer moet vertrekken na winst op koploper PSV. In Nürnberg wordt juist gesmacht naar een harde hand, zo klinkt het. Zo lijkt de nieuwe verbintenis een geschenk uit de hemel voor beide partijen.

Rod Stewart

Verbeek is niet zo’n bekende naam in Duitsland. En daarom bleven de Duitse media eerst wat steken in uiterlijkheden. Of Herr Verbeek wel eens zijn haren kamde? Het inspireerde Frankfurter Allegemeine Zeitung tot een artikel over een man die zijn kop graag in de wind gooit. De Süddeutsche Zeitung had een foto van zijn AZ-periode bekeken, en herkende zanger Rod Stewart. “Ik kan helemaal niet zingen”, bromde Verbeek goedmoedig. De journalist die hem daarna met de in Duitsland zeer populaire André Rieu probeerde te vergelijken kreeg een meewarige blik toegeworpen.

Met Gertjan Verbeek worden nu drie Duitse Bundesligaclubs geleid door een Nederlander. Bert van Marwijk moet sinds een paar weken het tij keren bij HSV in Hamburg en Jos Luhukay verbaast vriend en vijand door na de promotie met Hertha BSC uit Berlijn van vorig jaar nu de vierde plek te bezetten.

Onder meer Dick Jol, Aad de Mos, Dick Advocaat, Rinus Michels, Huub Stevens, Louis van Gaal, Youri Mulder en Fred Rutten gingen hen voor. Geen ander land leverde zoveel trainers aan de Bundesliga. Wat moeten de Duitsers toch met die Nederlanders?

Verbeek brengt ‘vuur en hartstocht’ mee, aldus voorzitter Martin Bader van Nürnberg. Bert van Marwijk wist al met drie wedstrijden het roerige Hamburg tot bedaren te brengen. Jos Luhukay inspireert zijn team telkens weer tot grotere prestaties. Volgens de Süddeutsche Zeitung past Verbeek goed in de rij van zijn Nederlandse voorgangers. Grof gezegd verwachten de Bundesligaclubs twee soorten trainers uit Nederland. Enerzijds de ceremoniemeesters die volgens de Hollandse school met oogstrelend voetbal de fans naar het stadion lokken. Anderzijds kwamen er trainers die zorgden voor tucht en discipline.

Van Gaal

Toch hoeven die twee types elkaar niet uit te sluiten. Zo boezemde Van Gaal in Duitsland angst in met zijn woordenwisselingen met journalisten. Maar ook zijn goede band met de spelers werd geroemd. Hoewel zijn resultaten niet altijd vlekkeloos waren, won hij met Bayern wel ‘de dubbel’.  Huub Stevens was zeer geliefd bij de fans, met zijn praktische aanpak won hij de uefa-cup en tweemaal de Duitse beker.

Van Gaal voelde zich veel beter thuis in Duitsland dan in Nederland. In de Eredivisie vinden vele oneervolle dingen plaats, vertelde Van Gaal in 2010 aan de Süddeutsche Zeitung. Toen zijn eerste vrouw overleed zongen fans van de tegenstander ‘Van Gaal die woont alleen’. Het is twintig jaar geleden, maar de huidige bondscoach is het niet vergeten. “Hoe je met elkaar omgaat, welke waarden er zijn, dat zie je ook in de omgang met de supporters. Het verschil tussen Duitsland en Nederland is heel groot.”

Gevoel voor tactiek

Waar Bert van Marwijk in Hamburg positivisme en een beetje geloof in eigen kunnen heeft teruggebracht, word nu ook een ommekeer bij Nürnberg verwacht met Verbeek. “Het aantrekkelijke van Nederlandse coaches is, dat ze allemaal met een gevoel voor tactiek zijn opgegroeid”, schrijft Christof Kneer in de Süddeutsche Zeitung. Als de club alleen maar een strenge trainer had willen hebben, dan had iemand als Felix Magath wel kunnen komen opdraven. Met Verbeek komt er iemand binnen die streng is, maar ook de Hollandse school kent.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: