Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Aandeelhouders: 'Wölbern Invest liet onze projecten bewust mislukken' - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Aandeelhouders: ‘Wölbern Invest liet onze projecten bewust mislukken’

Bij de Duitse vastgoedmagnaat Heinrich Maria Schulte van Wölbern Invest werd bijna een maand geleden een grote inval gedaan door de Duitse justitie op verdenking van grootschalige fraude. Nu beschuldigen aandeelhouders hem er van hun projecten bewust te hebben laten mislukken. Wölbern Invest uit Hamburg deed ook veel zaken in Nederland.

De dikke ordner barst uit zijn voegen. Te veel documenten hebben de aandeelhouders van het inmiddels gesloten projectontwikkelingsfonds Wölbern Development 04 verzameld. Samen hebben de vier investeerders meer dan een miljoen euro in het fonds gestoken. Nu vrezen ze hun gezamenlijke inleg te verliezen. Aandeelhouder Horst Köth houdt rekening met het ergste, zo zegt hij vandaag in Handelsblatt. “Wölbern Invest heeft projecten uit ons fonds met opzet laten mislukken.” Volgens hem zijn de aandeelhouders meerdere malen bedrogen. Alleen al bij een project in München zouden meerdere miljoenen euro’s aan hen voorbij gesluisd zijn.

Daarmee komen nog meer onrechtmatigheden naar boven dan tot nu toe bekend waren. Op 25 september viel de Duitse politie het huis en het kantoor al binnen van Heinrich Maria Schulte, de fondsmanager van Wölbern. Fiscale opsporingsdiensten namen zo’n honderd dozen met administratie in beslag. De Duitse justitie gaf een maand geleden aan Wölbern Invest te verdenken van het achteroverdrukken van 137 miljoen euro, waarvan 37 miljoen voor de privébankrekening van fondsmanager Schulte.

Banden met Nederland

De banden van Wölbern Invest met Nederland zijn talrijk, zo bleek al eerder uit een rondgang van Duitslandnieuws. Het vastgoedfonds uit Hamburg kocht in 2011 het hoofdkantoor van Eneco in Rotterdam. Verder heeft het fonds kantoren in bezit waar bedrijven als Dura Vermeer, Siemens Nederland en Bosch Huishoudapparaten in Hengelo en Hoofddorp huurder van zijn, volgens Duurzaamvastgoed.com.

De misstanden die woensdag naar buiten zijn gekomen, gaan om het projectontwikkelingsfonds Wölbern Development 04, één van de 30 actieve fondsen van Wölbern Invest. Dit fonds had als doel stukken grond in Hamburg, München, Düsseldorf en Stuttgart te verwerven, deze te bebouwen en vervolgens met winst te verkopen. Daarmee loopt het meer risico dan gewone bouwfondsen die een aandeel in het gebouw aanbieden en vervolgens dividend uitkeren.

Perceel in München

Een voorbeeld van zo’n project staat in München aan de Pelkovenstraße, in de buurt van het Olympia-winkelcentrum. Wölbern lokte investeerders met brochures waar teksten in stonden als een ‘uitstekende ligging’. Het bedrijf legde 13,8 miljoen euro op tafel voor het stuk grond, maar het geplande stadsdeelcentrum met artsenpraktijken, kantoorruimtes en restaurants werd niet gebouwd. In 2011 werd het perceel weer verkocht, zogenaamd om een faillissement af te wenden. Wölbern kreeg er weer 13,9 miljoen euro voor terug, bijna het zelfde bedrag als de koopprijs.

Handelsblatt zocht uit dat het stuk grond in werkelijkheid voor veel meer geld werd verkocht. De krant zag het koopcontract in en vond daar het bedrag van 17,2 miljoen euro. De aandeelhouders vragen zich nu af waar de overgebleven 3,3 miljoen euro nu is. Aan de kant van Wölbern Invest blijft het stil. Volgens de aandeelhouders was het ook helemaal niet noodzakelijk om het stuk grond weer te verkopen. Wölbern heeft bewust potentiële huurders weggejaagd, stelt Köth. “Ze wilden op deze wijze er alleen maar snel een paar miljoen uit trekken. Ze waren helemaal niet van plan om echt iets te bouwen.”

Verdwenen miljoenen

Verbluft zien de aandeelhouders nu toe dat het stadsdeelcentrum nu toch gebouwd wordt. Nu verdient alleen de koper van het perceel er aan. De aandeelhouders niet meer. Zij vrezen dat hun inleg verdwenen is en dat het niet daarbij blijft. Ook bij het grootste project van het fonds, een groot bedrijvencomplex in de Düsseldorfse haven, ontstaan nu vragen. Accountants van Hanseatic uit Hamburg vertrouwen de boel niet. Zij kunnen twee afschrijvingen, samen een bedrag van 38,5 miljoen euro, niet herleiden.

Het fonds Wölbern Development 04 schreef tussen 2008 en 2010 in totaal 51 miljoen euro af. Het bedrag wat in 2011 nog over was; 2,9 miljoen euro. De gedupeerde aandeelhouders proberen met een door hen opgerichte belangenvereniging nu zelf zeggenschap te krijgen over het fonds.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: