Ga naar inhoud

Duitse ondernemers zien het zonnig in: meer investeringen en meer banen

De Duitse Kamer van Koophandel (DIHK) peilde de stemming onder de ondernemers en die is ontspannen. Een grote meerderheid ziet de toekomst zonnig in en wil investeren en mensen aannemen. Alleen het gebrek aan vaklui is een probleem.

Stijgende exportcijfers, meer werkgelegenheid en hogere investeringen: in de Duitse economie groeit het vertrouwen. Uit de DIHK-herfstenquête van maandag blijkt dat 87% van de 28.000 ondervraagde ondernemers verwacht meer of gelijk blijvende omzet te hebben. In het tweede kwartaal was dat nog 84% en aan het begin van het jaar 82%. Rond de staatsschuldencrisis lijkt de grootste storm in de voorgaande maanden te zijn gaan liggen. Dat draagt bij aan een voorzichtig betere dynamiek in Europa, zo staat in het rapport.

De DIHK verwacht in 2014 een economische groei van 1,7%, na een kleine plus van 0,3% aan het einde van dit jaar. Er zijn nog te veel onzekerheden om van een sterkere verbetering uit te gaan. Denk aan de ontwikkelingen in de eurozone en de toekomstige politieke koers in Duitsland, aldus de DIHK.

Werkloosheid daalt

De Duitse Kamer van Koophandel verwacht dat er volgend jaar 250.000 nieuwe banen ontstaan. Zeker 16% van de ondervraagde bedrijven willen nieuwe mensen aannemen. Daar tegenover staat 12% die juist banen willen schrappen. De werkeloosheid zal ongeveer met 50.000 naar 2,9 miljoen dalen. Maar die goede cijfers zien er mooier uit dan ze zijn volgens de DIHK. Dat komt omdat er een tekort is aan vakkrachten. “Meer bedrijven dan sinds lange tijd noemen dit als een punt van zorg. Vooral in de sectoren onderzoek en ontwikkeling en de IT worden dringend vaklui gezocht.”

Export binnen Europa stijgt

De exportcijfers geven Duitse bedrijven nieuwe moed. Bedrijven geven aan dat het beter gaat dan de voorgaande twee jaren. De cijfers komen na de recessie weer op het normale gemiddelde. “De uitvoer naar de thuismarkt binnen Europa komt weer in beweging, in de BRIC-landen wordt de groei de laatste tijd juist weer geremd.” De DIHK verwacht voor 2014 een exportgroei van 4%, tegenover 1% dit jaar.

Meer investeren

Duidelijk is dat de Duitse ondernemers weer meer of evenveel willen investeren. Afgelopen voorjaar was dat nog 80%, nu is dat 83%. “De afzetcijfers zijn omhoog gegaan, waarmee de investeringsbereidheid ook weer is gestegen.” Er wordt vooral geld gestoken in uitbreiding van de capaciteit en productinnovatie.

Er loert nog een gevaar voor Duitse groei. Volgens de DIHK is de Duitse energie te duur geworden in vergelijking met andere landen. “De Energiewende moet dringend hervormd worden”, vindt de Handelskammer.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: