Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Duitse belastinginspecteurs halen 40 procent meer op - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Duitse belastinginspecteurs halen 40 procent meer op

De meer efficiënte jacht van de Duitse fiscus op belastingzondaars betaalt zich uit. Een stijgend aantal mensen meldt zichzelf bij de belastingdienst, het 'Uli Hoeneß-effect'. In 2012 haalden de inspecteurs 3,1 miljard euro extra op, een record. Voor dit jaar lijkt dat bedrag nog veel verder op te lopen. Sinds dit voorjaar is er al 40% extra opgehaald.

Het werk van de belastinginspecteurs in Duitsland betaalt zich steeds meer uit, meldt de Frankfurter Allgemeine Zeitung. In 2012 haalde de fiscus 3,1 miljard euro meer op dan het jaar er voor, dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Financiën. Vergeleken met dit voorjaar is er bijna 40% meer binnen gebracht, terwijl de belastingdienst toen al op recordkoers lag. Tot dusver schommelde de opbrengst meestal tussen de 1,5 en 1,7 miljard. Daarmee vergeleken heeft het bedrag zich nu ongeveer verdubbeld.

Belastingjacht

Alles heeft te maken met de actieve jacht die de Duitse belastingdienst de laatste jaren maakt op belastingontduikers. Justitie heeft al gevangenisstraffen en boetes opgelegd aan belastingontduikers. In totaal werd voor 1937 jaar aan straffen opgelegd, dat is 15,1 procent meer dan in 2011. Het aantal boetes bracht in totaal 53 miljoen euro op, het viervoudige van 2011.

Alleen al dit jaar waren er 15.984 nieuwe processen, in 2011 waren dat over het hele jaar 16.119. De inspecteurs worden ingeschakeld als er aanwijzingen zijn  als de belastingopgave onvolledig of bewust verkeerd is ingevuld. Ook kijken de inspecteurs steeds vaker over de grens. Ook daarmee heeft de fiscus steeds meer succes. Volgens het ministerie van Financiën mogen er echter geen voorbarige conclusies getrokken worden, omdat sommige zaken meerdere jaren kunnen lopen.

Uli Hoeneß

De meeste ophef ontstond dit voorjaar rond Uli Hoeneß, voetbalicoon en voorzitter van Bayern München. Duitse media spreken van een ‘Hoeneß-effect’, dat zo veel burgers hun zonden komen opbiechten bij de fiscus. Dat er geen klassenjustitie en ook mensen uit de elite werden aangepakt, schokte veel mensen. Hoeneß is goed bevriend met bijvoorbeeld Angela Merkel.

 

 

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: