
Die Grünen zijn dinsdagavond na middernacht van de onderhandelingstafel weggelopen. Er was meer overeenstemming dan verwacht. De gesprekken duurden veel langer en waren veel serieuzer dan in 2009. Grünen-onderhandelaar Cem Özdemir toonde zich daar openlijk verrast over en ook CDU-partijsecretaris Hermann Gröhe loofde de zakelijke toon van de onderhandelingen. Volgens hem waren er geen onoverkomelijke verschillen op tafel geweest. Nu vond Özdemir de bruggen tussen Zwart en Groen nog niet stabiel genoeg, in de toekomst ziet hij meer kansen voor een dergelijke coalitie.
Wil van het volk
Nu kan Angela Merkel niet anders meer dan de ‘wil’ van het volk uitvoeren. Uit een enquête van televisiezender ARD afgelopen week donderdag bleek dat 66% van de Duitsers voor een Grote Coalitie tussen de unie van CDU/CSU en de SPD willen. Vlak na de verkiezingen was dat nog ongeveer de helft. Conclusie; Duitsland smacht naar een Grote Coalitie en dat kan nu werkelijkheid worden. Zelfs Die Grünen zien meer in die optie dan dat ze zelf zouden willen meeregeren.
Grote meerderheid
Als de Grote Coalitie wordt gesmeed, hebben ze een overweldigende meerderheid van 67,2% in de bondsdag. De linkse oppositie van Die Linke en Die Grünen worden dan gemarginaliseerd tot een zwak geluid op de achtergrond. En binnen het zwart-rode verbond heeft de CDU verreweg de zwaarste stem. Om die verhouding in balans te houden, kan de SPD nu met een klap een eisenpakket op tafel leggen. Want de christendemocraten mogen dan bijna dubbel zo groot zijn (41,5% om 25,7%), Merkel kan niet zonder de SPD.
Derde ronde
De CDU heeft de SPD donderdag uitgenodigd voor de derde ronde van verkenningsgesprekken. Belangrijk strijdpunt is het gewenste algemeen minimumloon door de SPD. Duitslandnieuws zette eerder al de gespreksthema’s voor de partijen op een rijtje. Tijdens de eerste twee rondes van de verkenningen vorige week en maandag, hebben de partijen hun standpunten en mogelijke compromissen uitgewisseld. Er is geen deadline gezet, zodat de partijen elkaar niet onder druk kunnen zetten.
Punten scoren
Duidelijk is wel dat de SPD voor komende zondag al een succesje zal willen melden op het eigen partijconvent. Mogelijk is dat er dan al in grote lijnen een compromis zichtbaar wordt rond het minimumloon. De CDU voelt tenslotte de druk van de Duitse bevolking die in meerderheid willen dat deze onderhandelingen slagen. Daarom zal Merkel SPD-leider Sigmar Gabriel een punt gunnen, omdat ook hij onder grote pressie staat vanuit zijn eigen partij om een punt te scoren.
Geen schommelingen
Waar de politici in Berlijn ook over praten, het lijkt de Duitse kiezer nauwelijks te beïnvloeden. Zo blijkt uit een enquête van Forsa van afgelopen weekend. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, zouden de partijen ongeveer hetzelfde resultaat halen als dat ze in september haalden. De unie van CDU/CSU zou zelfs iets groeien en de SPD iets verliezen. Het enige verschil is dat Alternative für Deutschland een plekje in de Bondsdag zou bemachtigen. In september kwamen ze daarvoor net te kort.