Ga naar inhoud

Efficiëntieplannen RWE-baas Peter Terium kunnen gevolgen hebben voor Essent

De Nederlander Peter Terium staat nu meer dan een jaar aan het hoofd van het Duitse energieconcern RWE. Hij wil de organisatie efficiënter inrichten wat ten koste kan gaan van banen. Dat zal ook invloed hebben op de Nederlandse tak en dochter Essent, denkt CNV-bestuurder Hans Strootman. Concrete aanwijzingen ziet hij nog niet, maar volgens hem neemt de druk wel toe.

Peter Terium verlegt de koers van het Duitse energieconcern radicaal, dat schrijft Handelsblatt. Sinds zijn aantreden in de zomer van 2012 plant hij alweer een derde verandering. Afgelopen winter werden centrales voor kernenergie, kolen en gas in Duitsland, Nederland, België en Groot-Brittannië gebundeld onder de naam RWE Generation. In het voorjaar trad een kostenbesparingsprogramma (RWE Neo) in werking waarmee jaarlijks 700 miljoen euro bespaard wordt. Intussen is duidelijk dat daarmee 3500 banen verdwijnen.

Verkoopholding

Nu vrezen werknemers van de distributiedivisie voor net zulke harde ingrepen. Terium wil volgens Handelsblatt een Europese holding voor de verkoop van stroom en gas. Die plannen zijn al vergevorderd, zo is vernomen uit kringen rond de top van RWE. Net als RWE Generation moeten ook de verkoopactiviteiten in Duitsland, Nederland, België en Groot-Brittannië onder een Europese Vennootschap (SE) worden ondergebracht. Die plannen zijn niet bedoeld voor de Oost-Europese activiteiten van RWE.

Succesmodel

RWE Generation geldt intussen als een succesmodel. Alleen al het samenvoegen van activiteiten heeft – nog buiten het besparingsprogramma RWE Neo en het verminderen van banen – al een besparing bereikt die in de miljoenen loopt. De vernieuwde organisatie kan de inkoop voor de krachtcentrales efficiënter organiseren en heeft daarmee een sterkere onderhandelingspositie verworven.

Banenverlies

De aarzeling bij de Duitse vakbonden voor de nieuwe plannen is groot. Ze vrezen dat er nog meer banen verloren gaan. Terium zou bij sombere winstprognoses bijna 2400 arbeidsplaatsen bij de administratie en 3500 plekken bij de stroomproductie willen nomineren voor schrapping.

Vakbondsbestuurder Hans Strootman is namens het CNV betrokken bij cao-onderhandelingen bij Essent, maar heeft nog geen concrete aanwijzingen dat er binnenkort een grote verandering plaats zal vinden. “De energiebedrijven zitten al een aantal jaar in een saneringsproces. De markt is erg dynamisch waar weer op ingespeeld moet worden. Dus er is een permanent proces aan de gang dat er mensen weg moeten. Dat is niet van vandaag of gisteren.”

Druk neemt toe

Strootman vindt het vanuit het oogpunt van de directie logisch dat er wordt nagedacht over een saneringsslag. De rendementen vallen tegen. Dus je ziet al een tijd dat bedrijven als Essent en RWE op zoek zijn naar manieren om de organisatie efficiënter in te richten. Er mogen minder kosten worden gemaakt en er moet meer werk met minder mensen gedaan worden.” Wel ziet Strootman dat het tempo waarin er dingen worden aangepast groter wordt. “De druk op de directie neemt toe om na te gaan denken over een kille saneringsronde. Ze zijn nu in de fase beland dat er ‘out of the box’ moet worden gedacht.”

Complex

Een efficiëntieslag waar Essent eventueel bij zou worden betrokken is niet bepaald eenvoudig, meent Strootman. “Je krijgt dan te maken met afdelingen in verschillende landen, met verschillende cao’s, verschillende wetten, ga zo maar door. Kortom, dat zou een hele complexe operatie zijn.”

 

RWE hoort bij Europese top

Met een capaciteit van 50 gigawatt en 17.000 werknemers hoort RWE Generation bij de top van de Europese stroomproducenten. Ook de nieuwe verkoopholding zou een reus binnen de branche zijn. RWE Duitsland, Essent in Nederland en België en N-Power komen samen op een omzet rond 38,3 miljard euro, wat 70% van de omzet van het hele concern is. Dat zijn 32.000 werknemers die de toelevering van gas en stroom verzorgen voor 19 miljoen klanten.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: