Ga naar inhoud

Tweede ronde Duitse coalitieverkenningen: toenadering rond minimumloon

De unie van CDU/CSU spreekt deze week voor de tweede keer met beide mogelijke coalitiepartners. Vandaag de SPD en morgen Die Grünen. De meest logische optie, een Grote Coalitie met de SPD, komt dichterbij. Een compromis rond een algemeen minimumloon ligt op de tekentafel.

De coalitieverkenningen in Duitsland gaan de tweede ronde in. Vandaag ontvangt Angela Merkel de SPD aan tafel, morgen komen Die Grünen langs. Hoewel die laatste optie als het meest onwaarschijnlijk wordt geacht, is het al bijzonder dat de Groenen voor een tweede keer langs mogen komen. In 2009 duurde het gesprek precies 90 minuten, nu was het al 3 uur met zelfs een verlenging naar een tweede ronde. Het hoort allemaal bij het pokerspel van de christendemocraten.

Deur staat nog open

Angela Merkel wil de SPD vooralsnog niet te veel op een voetstuk zetten als de enige uitverkoren regeringspartner. Daar blijft de deur naar de Groenen verder open staan dan een kleine kier. De kans is groot dat die deur deze week alsnog dichtklapt. Maar het zorgt er voor dan de CDU/CSU niet te veel van zijn ziel verkoopt voordat de onderhandelingen echt losbarsten.

Minimumloon

De afgelopen weken werd via de media al diverse malen geprobeerd beweging te krijgen rond eventuele belastingverhogingen. Daar hebben de christendemocraten bij nader inzien toch niet zo’n zin in. Het nieuwe thema waar wel een compromis op te vinden lijkt, is een algemeen wettelijk minimumloon van 8,50. Een stokpaardje van de SPD waar de CDU schoorvoetend tegemoet zou kunnen komen.

Zo stelde CDU-bestuurslid Thomas Strobl tegenover Focus Online zich wel een compromis te kunnen voorstellen. “Over het algemeen zijn alle partijen het wel eens dat we de huidige situatie moeten uitbreiden waarbij de belastingbetaler aan lage lonen mee betaalt.” Strobl doelt op mensen met zogeheten ‘Mini-jobs’ waarbij de Duitse staat het inkomen aanvult tot bijstandsniveau. De CDU wil in plaats van een algemeen minimumloon dat werkgevers en werknemers per branche aparte loonafspraken maken.

Uitruil

Nu zou er sprake zijn van een uitruil tussen beide partijen. Als de SPD zou afzien van hun wens voor Euro-bonds, zou de CDU wel willen praten over de toepassing van een minimumloon. Een compromis zou kunnen zijn dat een minimumloon niet door de staat, maar door een aparte commissie zou worden ingesteld.

Een aanwijzing voor een toenadering tussen de SPD en de CDU was de onaangekondigde ontmoeting vrijdagmiddag tussen de partijleiders Angela Merkel (CDU), Horst Seehofer (CSU) en Sigmar Gabriel (SPD). Ze zouden in het drie uur durende treffen de agenda voor het gesprek van vanmiddag hebben vastgesteld. De onderwerpen: Europa, de euro, duurzame financiën, demografische veranderingen (vergrijzing, jeugdwerkloosheid), federalistische hervormingen, de economische positie van Duitsland, binnenlandse veiligheid en de ‘Duitse verantwoordelijkheid voor de wereld’.

Dat beide partijen al voor de werkelijke onderhandelingen met elkaar gespreksthema’s vastleggen is bijzonder. Bij de onderhandelingen in 2005 en 2009 was dat pas na de verkenningen aan de orde. Daarmee wordt de kans groter dat aan het eind een grote coalitie wordt gevormd.

Schäuble

De huidige minister van financiën Wolfgang Schäuble denkt dat de nieuwe regering halverwege november gepresenteerd kan worden. Precies wanneer de SPD partijdagen (14-16 november) houdt. Of hij zelf op zijn post blijft is de vraag, want de SPD zou graag die positie willen hebben. In dat geval krijgen de Zuid-Europese landen een minder streng geluid te horen vanuit Berlijn als het gaat om hervormingen en bezuinigingen.

Lees ook:

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: