Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Duitse huizenmarkt heeft geen gebrek aan vertrouwen - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Duitse huizenmarkt heeft geen gebrek aan vertrouwen

De Duitse vastgoedmarkt is 'booming'. Huren stijgen en daarmee zijn ook de kansen voor Nederlandse ondernemers goed nu het in Nederland zelf niet bepaald florisant is. Net over de grens in Düsseldorf bijvoorbeeld. Daar staan huurders te trappelen om opgeknapte kantoren te betrekken.

Düsseldorf is niet ver weg. Vanuit Nijmegen een dikke 100 kilometer, Venlo is maar 60 kilometer weg. Maar de verschillen zijn groot. Wie de Nederlandse berichten over de vastgoedmarkt leest ziet vooral de donkere wolken. De dalende prijzen, leegstaande kantoren en aannemers die geen klussen kunnen krijgen. Hoe anders is dat in Düsseldorf, een uurtje rijden met de auto.

Düsseldorf

Het lijkt wel of iedereen aast op een kantoorruimte in het centrum van Düsseldorf. Projectontwikkelaar Hanjo Hatz van de Momeni-Gruppe kan het nauwelijks geloven, vertelt hij aan Handelsblatt. In 2011 liet het bedrijf het oude hoofdkantoor van ThysenKrupp in het centrum opknappen zonder een plek er van te hebben verhuurd. “Dat de 30.000 m2 ook allemaal verhuurd zou worden was toen niet zo vanzelfsprekend.” Toch is nu 90 procent verhuurd. Rond de jaarwisseling wordt het kantoor opgeleverd en kunnen de eerste huurders er in trekken. De hoogste prijzen zijn 27,50 euro per vierkante meter.

Stijging

Het succesverhaal van het ThysenKrupp-kantoor onderstreept de dynamiek op de Düsseldorfse vastgoedmarkt. Het aantal verhuurde vierkante meters is in de eerste drie kwartalen van 2013 gestegen met 37% in vergelijking met het jaar er voor, volgens een onderzoek van BNP Paribas Real Estate. Huren in het hoogste segment stegen met 10% . Verwacht wordt dat het  aantal verhuurde vierkante meters dit jaar nog stijgen zal.

Vertrouwen

De goede berichten uit Düsseldorf staan niet op zich. Ook in steden als Hamburg, München en Berlijn zit alles in de lift, vertelt directeur Frits Panhuyzen van beleggingsfonds SynVest uit Veenendaal dat veel zaken doet in Duitsland. “De stemming is goed in Duitsland, waardoor er veel vertrouwen is. Hierdoor is er veel mogelijk, dit in tegenstelling tot de markt in Nederland.”

Verdubbeling

Gerard van der Horst, eigenaar van Van der Holding met kantoren in Fijnaart, Düsseldorf, Dortmund, Salzgitter en Berlijn ziet het zelfde gebeuren. “Wij knappen woningen op en verkopen of verhuren die dan weer. Ik kan wel stellen dat onze projecten goed lopen. Je ziet bijvoorbeeld dat in Berlijn in sommige buurten de huur verdubbeld is sinds 2010.”

Veel vraag

Van der Horst voert het succes terug op het simpele principe van vraag en aanbod. “De vraag is gewoon goed, veel meer kan ik er niet van maken. Je ziet ook dat beleggingsfondsen uit het verre oosten zoals Singapore komen meedoen.” Het is een grote tegenstelling met wat hij in Nederland ziet gebeuren. “Ik zag laatst een pand in Gouda te koop staan dat in 2007 nog 7,1 miljoen moest opbrengen. Nu mag het voor 1,5 miljoen weg en als je een lager bod doet, wordt je niet eens weggejaagd. In Nederland is serieus iets mis.”

Frits Panhuyzen wijst er wel op dat de vastgoedmarkt in Duitsland veel onderlinge verschillen kent. “Natuurlijk tussen oost en west, maar ook noord en zuid. Daarbij moet je de lokale markt en cultuur bijzonder goed kennen voor je er zaken kunt doen. Wij zitten er sinds 2007 en het is me in het begin echt tegen gevallen. De markt is heel ondoorzichtig en je komt er moeilijk tussen.” Maar intussen voelt Panhuyzen zich thuis in de Duitse zakenwereld. “Daarbij krijgen we over de grens veel hogere rendementen en zijn financieringen lager.

 

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: