Ga naar inhoud

CSU staat serieuze gesprekken over Zwart-Groene coalitie in de weg

Lang was speculeren over een Zwart-Groene coalitie, CDU met die Grünen, iets voor de borreltafel in een Duitse kneipe. Maar vandaag praat Angela Merkel daadwerkelijk met een delegatie van de Groenen. Hoe serieus zijn die gesprekken eigenlijk? Vooral CSU en Die Grünen zien elkaar niet zo zitten.

De unie van CDU/CSU praat vanmiddag voor het eerst officieel een delegatie van Die Grünen. Merkel heeft voor het vormen van een coalitie twee opties waarvan de Grote Coalitie met de SPD nog altijd de meest reële is. Maar het is dan wel zo netjes om even met Zwart-Groene mogelijkheid te praten. Natuurlijk wil Merkel de band met Die Grünen goed houden, al was het maar om sterker in het pokerspel met de SPD te staan. Maar voor veel mensen is het de vraag of dit gesprek een vorm van politiek corvee is.

Grappen over Veggie-Day

De CDU kan misschien wel een serieus Die Grünen willen, maar vooral de CSU staat een echt in de weg.  De Beierse zusterpartij van de CDU kan het niet laten om Die Grünen op hun pedofiliestandpunten uit het verleden te wijzen en grappen te maken over het voorstel voor een Veggie-Day, een dag waarop mensen het vlees zouden laten staan. CSU-partijsecretaris Alexander Dobrindt ging afgelopen weekend zelfs behoorlijk tekeer in Bild am Sonntag. “De afgetreden partijleider Jürgen Trittin is een man van gisteren. We praten nu eenmaal liever met de SPD. Dan hoeven we het tenminste niet over een Veggie-Day en andere betuttelingen te hebben.”

Bootvluchtelingen

Een belangrijk punt voor Die Grünen is de asielpolitiek. Zo moet volgens hen de last van het aantal bootvluchtelingen vanuit Afrika niet alleen op Spanje en Italië rusten, naar aanleiding van de recente drenkelingen bij het eiland Lampedusa. Dat ziet de huidige minister van Binnenlandse Zaken Hans-Peter Friedrich (CSU) niet zitten. Grünen-fractievoorzitter Kathrin Göring-Eckardt hekelt de toon van de Beierse christendemocraten in der Tagespiegel. “Wanneer de retoriek van ‘ons land zit vol’ niet snel verandert, dan hebben deze gesprekken weinig zin.”

Klimaatbescherming

Göring-Eckardt zet vanmiddag geen breekpunten op tafel. Ze wil het hebben over een ‘open samenleving’. Daarbij hoort volgens haar naast een vriendelijker asielbeleid ook de discussie over een dubbele nationaliteit. Klimaatbescherming moet het centrale thema worden. “Het gaat om realistische standpunten en concrete daden, niet om de mooie woorden van Angela Merkel die zichzelf ‘klimaatskanselier’ noemt.” Daarom wil de gepromoveerde biologe CO2-reductie bovenaan de agenda zetten.

De belastingverhogingen, speerpunt en reden van de verloren campagne, zijn minder belangrijk geworden voor Die Grünen. “Wij willen  dat er middelen zijn voor investeringen en schuldaflossing, als Merkel daar andere voorstellen voor heeft, dan ben ik bereid daar naar te luisteren. Want de CDU is nooit zo duidelijk geweest over hoe ze hun verkiezingsbeloftes financieren willen.”

Bedrijfsleven wil Grote Coalitie

Niet alleen Zwart (CDU/CSU) en Groen (Die Grünen) hebben bedenkingen tegen een coalitie, ook het Duitse bedrijfsleven ziet meer in de Grote Coalitie met de SPD. Dat stelt werkgeversvoorzitter Dieter Hundt vandaag in Handelsblatt. “Ik heb de afgelopen weken wel wat ondernemers gesproken die Zwart-Groen wel zien zitten. Maar het is veel beter als de nieuwe regering een flinke meerderheid heeft in de Bondsdag en de Bondsraad. Dat heb je alleen met de Grote Coalitie.” De drie punten die de komende regering bovenaan de prioriteitenlijst moet zetten, zijn volgens hem: oplossen van de staatsschuldencrisis, het Duitse huishoudboekje op orde brengen en een revisie van de Energiewende. “Bij de schuldencrisis in Griekenland wordt vaak vergeten dat ook Duitsland ver over de criteria van Maastricht heen gaat.”

 

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar foto