Ga naar inhoud

Duitse export stagneert, vanuit Europa klinkt kritiek op BRIC-landen

Duitsland moet de hoge verwachtingen voor de exportcijfers in 2013 naar beneden bijstellen. In plaats van een groei, wordt een stagnatie verwacht. Ook haalde de Duitse industrie minder opdrachten binnen. Vanuit Europa klinkt kritiek op de BRIC-landen.

De Duitse export stijgt dit jaar minder hard dan exportbelangenvereniging BGA tot nu toe had voorspeld. Dinsdag moest BGA de prognose voor 2013 naar beneden bijstellen van 3 procent groei naar alleen nog maar een nul in zwarte cijfers. De reden voor de lagere prognose zijn de zwakke cijfers voor augustus. In deze maand exporteerden Duitse bedrijven producten met een waarde van 85,3 miljard euro, dat is slechts 0,4 procent meer in vergelijking met juli.

Minder vraag vanuit BRIC-landen

Maar in vergelijking met augustus 2012 is er dit jaar voor 5% meer geëxporteerd. BGA-voorzitter Anton Börner stelde de prognose vooral bij vanwege een terugloop van vraag uit de BRIC-landen. Vorig jaar was voor de Duitse export een recordjaar, er werd voor 1,1 biljoen euro geëxporteerd. De import in Duitsland bedroeg 900 miljard euro.

Minder orders

Tegelijkertijd haalde de Duitse industrie verrassend weinig opdrachten binnen in augustus. Volgens het Duitse ministerie van Economie daalde het aantal orders met 0,3 procent. In juli was er ook al een daling van 1,9 procent. Deze daling volgt op een aantal maanden van groei.

Economen hadden voor augustus juist een opleving van 1,1 procent verwacht. Maar volgens het ministerie ligt de ordervolume ondanks de daling altijd nog boven het niveau van het tweede kwartaal. Er kwamen wel meer orders vanuit Duitsland zelf binnen. Het ministerie noteerde een stijging van 2,2 procent. Daar tegenover staat dus een daling van 2,1 procent van opdrachten uit het buitenland. Vooral de vraag vanuit de eurozone is nog altijd laag.

Kritiek op BRIC-landen

Tegelijkertijd klinkt vanuit het IMF sinds lange tijd minder kritiek op de eurozone. Tijdens het jaaroverleg bleek gisteren dat er vooral zorg is om de BRIC-landen, zo schrijft Handelsblatt. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble (CDU) wil vooral met India, Turkije en Brazilië spreken. Nog geen jaar geleden klonk vanuit Brazilië kritiek op de manier waarop Europa de eurocrisis te lijf ging. Maar ditmaal vraagt Schäuble aan Brazilië wat zij doen aan de stagnerende groei.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: