Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Bisschop van Duits Limburg verdacht van smijten met miljoenen - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Bisschop van Duits Limburg verdacht van smijten met miljoenen

De bisschop van het Duitse bisdom Limburg ligt onder vuur. Zo explodeerden de kosten voor de verbouwing van een kapel van 2 naar 31 miljoen. Paus Franciscus heeft een gezant vanuit Rome gestuurd om de boeken te controleren. Want een verkwistende bisschop past niet bij de boodschap van bescheidenheid van de nieuwe paus.

Terwijl de nieuwe paus Franciscus met een bezem door de kerk gaat om geld verspilling aan te pakken, strooit de bisschop van het bisdom Limburg (Hessen, tussen Keulen en Frankfurt) Franz-Peter Tebartz-van Elst met geld. Waar de paus het gastenverblijf verkiest boven de pauselijke woning en rijdt in een Ford Focus of zelfs de fiets neemt, gaat het in bisdom Limburg heel anders. Bisschop Tebartz verbouwt zijn huis en kapel op de Limburgse Domberg voor 31 miljoen euro, terwijl het 2,5 miljoen had mogen kosten schrijft de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Maandagavond kwam het vijftienvoudige bedrag van het oorspronkelijke budget bovendrijven, want de bisschop had het liever voor zich gehouden.

Controle uit Rome

De Duitse media twijfelden al langer over de werkelijke kosten van de verbouwing. Bij de opening afgelopen zomer zag het resultaat er een stuk duurder uit dan de planning. Was het 10 of zelfs 20 miljoen euro? Paus Franciscus verschafte duidelijkheid. Hij stuurde kardinaal Giovanni Lajolo naar het Duitse Limburg. Volgens de kerk een ‘broederlijk bezoek’, maar in werkelijkheid was het straf uit Rome. De kardinaal kwam de boeken controleren. De commissie van het bisdom die dit eigenlijk had moeten doen, vertelden maandag al twee jaren geen inzicht te hebben gekregen in het kerkelijke huishoudboekje.

Bedrieger of ziek

Duitse geestelijken reageren geschokt. De Limburgse priester Hubertus Janssen zit er enorm mee in zijn maag. “De bisschop kan zo niet verder”, zegt hij in Handelsblatt. “Hij moet snel aftreden.” Ook de voorzitter van het bisdom Limburg verlangt dat Tebartz opstapt. Jochen Riebel die namens het bisdom de administratie had moeten controleren stelt in Bild dat de bisschop ‘of een geraffineerde bedrieger is, of ziek’.

31 miljoen

De vraag is hoe de geestelijke over zoveel geld kon beschikken. Duidelijk is dat hij de financiële commissie van het bisdom om de tuin leidde. Ook zij kwamen het bedrag van 31 miljoen pas maandag te weten. Al langer was bekend dat de bouw in plaats van 2 miljoen misschien wel 5,5 miljoen zou gaan kosten vanwege de lastig bebouwbare grond op de berg. Twee miljoen kwam uit de pot van kerkbelasting en nog eens 3 miljoen kwam van het bisdom zelf. De herkomst van het resterende bedrag is tot dusver een raadsel voor de financiële commissie.

Opspraak

Het is niet de eerste keer dat Tebartz-van Elst in opspraak kwam. De bisschop vloog met zijn hulpprediker vaak naar Azië. Hij bezocht daar bijvoorbeeld weeshuizen in India, Vietnam en Thailand. Zelf zei hij daar over dat hij businessclass had gevlogen. Het bleek na onderzoek van Der Spiegel first class te zijn. Het gedoe doet de kerk in het bisdom geen goed. Sinds het aantreden van Tebartz hebben 25.000 mensen de Limburgse kerk verlaten.

Miljarden

In de Duitse kerk gaan miljarden om. De katholieke en protestantse kerken kunnen samen jaarlijks rekenen op 19 miljard aan subsidies en belastingverlichtingen van de Duitse staat. Daarbij komt nog 45 miljard aan subsidies wat de kerk moet besteden aan diaconie en armenhulp. Dit alles komt bovenop de inkomsten uit de kerkbelasting die 9 miljard euro voor de kerk oplevert.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: