Ga naar inhoud

Vion krijgt met verkoop paradepaard vlees op de botten

De verlieslijdende vleesverwerker Vion uit Nederland verkoopt de winstgevendste divisie van het bedrijf, Vion Ingredients. De Amerikaanse concurrent Darling International betaalt 1,6 miljard euro voor het bedrijfsonderdeel van Vion, die ook één van de grootste varkensvleesproducenten in Duitsland is. Met vers vlees en dierenwelzijn ziet Vion weer kansen.

De verkoop is voor Vion eentje met dubbele gevoelens. Aan de ene kant verlaat het paradepaardje van de vleesverwerker dat sinds april te koop stond het moederbedrijf. Anderzijds kan Vion zich nu zonder een grote schuldenlast richten op Nederland en Duitsland. De verkoop is de finale van een grote reorganisatie waarbij al veel bedrijfsonderdelen werden gesloten of ingekrompen.

Paradepaardje

Vion Ingredients heeft 58 bedrijven in Europa waar slachtafval wordt verwerkt. Het hoofdkantoor staat in het Brabantse Son.  De gelatine, eiwitten en vet die zij uit de vlees en botresten winnen, worden onder meer doorverkocht aan bedrijven in de levensmiddelenindustrie, cosmeticabedrijven en farmaceuten. De 6000 werknemers zorgden vorig jaar nog voor een winst van ruim 200 miljoen euro. In 2011 had de vleesverwerker nog een omzet van 9,5 miljard euro, waarvan 4 miljard in Duitsland. De nettowinst was in 2011 14 miljoen euro.

Grote schulden

De schulden van Vion waren groot. Het eigen vermogen had een negatief saldo van 100 miljoen euro, veroorzaakt door het grote verlies van 830 miljoen euro vorig jaar. Dat had onder meer te maken met het reorganiseren en afstoten van vleesverwerkingsbedrijven in Groot-Brittannië. Met de verkoop van Vion Ingredients komt het eigen vermogen weer op 400 miljoen euro in de zwarte cijfers.

Op het moment dat de crisis losbarstte, had de Nederlandse vleesverwerker zich juist verplicht aan grote overnames in Groot-Brittannië. In de afgelopen maanden heeft de vleesverwerker die activiteiten snel weer verkocht. Ook onderdelen die niet tot de kernactiviteiten van Vion horen, zijn van de hand gedaan. Daarbij horen Oerlemans (diepvriesgroenten) en Banner Pharmacaps (leverancier voor de farmaceutische industrie). Vion heeft 21.000 werknemers, grootaandeelhouder is de Zuidelijke Land en Tuinbouw Organisatie (ZLTO). Ook de prijzenslag tussen supermarkten speelde de vleesverwerker parten.

Vlees op de botten

De activiteiten van Vion in Nederland en Duitsland krijgen zo weer vlees op de botten en moeten er nu weer even tegen kunnen. Vion wil zich toeleggen op het slachten en verwerken van varkens en runderen. Daarmee heeft de geplande opdeling van Sparte Convenience Retail in Duitsland te maken. Daar worden met 1700 werknemers vleeswaren, frikadellen, worsten en schnitzels geproduceerd en verkocht. De verkoop van van 7 productievestigingen, 3 vleesmarkten, 9 koelhuizen en 30 filialen moeten binnenkort beginnen.

Kansen

Vion ziet kansen in vers vlees en dierenwelzijn. In het eerste jaar fokten 15 gecertificeerde varkenshouders speciaal voor Vion 40.000 varkens. Dat vlees is nu te vinden in bijna alle supermarkten van Kaiser’s (Tengelmann) in de regio Berlijn en Brandenburg. Er lopen ook tests in Beieren en in de Rijn/Ruhr-regio. De Duitse dierenbescherming roept Duitse varkenshouders op om zich aan te sluiten bij dit fokprogramma.

Grootaandeelhouder ZLTO, reageerde bij monde van bestuurslid Peter Koeijer in het Financieele Dagblad ’tevreden maar bedroefd’ op de deal. “Door de financiële malaise bij de rest van Vion was er geen geld meer voor kansrijke investeringen. Door de verkoop aan de Amerikanen is er weer perspectief voor het bedrijf.”

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: