Ga naar inhoud

Bernard Wientjes: bedrijven betalen mee om consulaat open te houden

Bedrijven willen wel meebetalen om de vijf consulaten-generaals waaronder die in München die minister Timmermans wil sluiten open te houden. Dat zei VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes gisteren tijdens de hoorzitting over de plannen van het kabinet rond de toekomst van de diplomatie.

Bernard Wientjes herhaalde zijn oproep aan het kabinet om de consulaten-generaals waaronder die in München niet te sluiten. Dat schrijft de Volkskrant vandaag. De VNO-NCW-voorzitter vroeg minister Timmermans om verstandig te zijn en gaf aan dat het bedrijfsleven bereid is om te praten over andere oplossingen.

Meerderheid tegen

Timmermans wil de consulaten sluiten in het kader van grote bezuinigingen.  Het bedrijfsleven in Nederland en in Duitsland protesteerden al eerder tegen de kabinetsplannen. Uit een rondgang van Duitslandnieuws bleek al dat de meerderheid van de Tweede Kamer de huidige plannen van Timmermans niet ziet zitten. Volgens Wientjes verdient Nederland de helft van het geld in het buitenland. “Sluiting is misschien ‘penny wise’, maar ‘pound foolish’.

Wientjes wil een paar maanden de tijd krijgen om concrete voorstellen te doen aan de minister. Een bijdrage van het bedrijfsleven is zo’n voorstel. “Als de bedrijven gaan meebetalen moet het daarna wel afgelopen zijn met de sluitingen. Dat willen we volgend jaar niet nog een keer.”

Meebetalen

VVD-Kamerlid Han te Broeke ziet wel wat in het voorstel van Wientjes. “Burgers betalen ook voor dienstverlening van consulaten, dus waarom bedrijven niet? Ze zouden kunnen meebetalen aan het organiseren van handelsmissies en het uitvoeren van marktscans.” PvdA’er Michiel Servaes neemt het voorstel ‘serieus’, maar wil wel concrete plannen zien van Wientjes.

Zoals al eerder tegenover Duitslandnieuws, prijst SP-Kamerlid Harry van Bommel het Deense model, waarbij bedrijven moeten betalen voor diensten en ambassades en consulaten zelfs targets moeten halen. “Dat zou Nederland ook moeten doen.”

Praat mee:
Is het laten meebetalen van bedrijven een verstandig alternatief?

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: