Ga naar inhoud

Coalitieverkenning begint morgen, partijen duiken alvast in de loopgraven

Duitsland viert vandaag de dag van de Duitse Eenheid, maar morgen wordt er onderhandeld over een andere 'eenheid'. Dan zitten de Unie van CDU/CSU en de SPD bij elkaar aan tafel om de eerste mogelijkheden te verkennen voor een Grote Coalitie. CSU-leider Horst Seehofer komt met opgestroopte mouwen en is vastbesloten zijn zin in Berlijn door te drukken. CDU en SPD duiken alvast de loopgraven in.

De unie van CDU en CSU opent morgen met de SPD de eerste ronde om met elkaar te snuffelen aan de Grote Coalitie. De delegatie bestaat uit 21 personen.

CSU toont zich robuust

Daarbij valt op dat vooral de CSU veel mensen meeneemt. De Beierse zusterpartij koos gisteren een nieuwe fractievoorzitter in de deelstaat. Thomas Kreuzer geldt als een onopvallende maar trouwe adjudant van minister-president Horst Seehofer, een wapen die voor alle doelen kan worden ingezet. Daarmee verstevigt ‘Koning Horst’ zijn positie als CSU-leider. CSU-politici  die nog wel eens voor reuring willen zorgen als Ilse Aigner en Markus Söder, belooft hij een ministerspost, zodat ze zich aan de ‘kabinetsdiscipline’ moeten houden. Seehofer presenteerde de postenverdeling en kwam met een grote grijns naar buiten. “Iedereen leeft nog en is in goede gezondheid.” Kreuzer is gekozen met 98 procent van de stemmen, daarmee geeft de CSU een sterk signaal af naar Berlijn dat de partij de rijen gesloten heeft.

Geen beslastingverhoging

Seehofer is vast van plan om zijn zin door te zetten. Hij lijkt daarmee minister Schäuble weer aan zijn kant te hebben die vorige week nog beweerde dat er over belastingverhogingen met de SPD te praten valt. Vandaag zegt hij in Bild dat hogere heffingen toch niet aan de orde zijn. Daarmee maakt hij de onderhandelingen van morgen er niet eenvoudiger op. Toch gelooft Schäuble dat de coalitiebesprekingen zullen slagen. “Nieuwe verkiezingen of een minderheidsregering zijn geen opties.”

Loopgraven

Zo genereus als de CDU vorige week de deur openzwaaide voor de SPD, zijn de geluiden vlak voor de besprekingen niet meer. De christendemocraten hebben hun lokroep afgezwakt en graven nu een loopgraaf zodat de sociaaldemocraten er niet met de kroonjuwelen vandoor kunnen. Zo vindt CSU-partijsecretaris Alexander Dobrindt dat men niet moet vergeten hoe groot de winst van de Unie was. Hij wil maar zeggen dat de SPD niet te veel mag eisen. “Ze hebben niet het recht om dwars te liggen.”

Evenwijdig aan de loopgraaf van de CDU, is ook de SPD druk met graafwerkzaamheden. Een Grote Coalitie is nog geen automatisme, stelde partijsecretaris Andrea Nahles tegenover de Rheinischen Post. Ook de SPD-burgemeester van Berlijn Klaus Wowereit heeft nog slechte herinneringen aan de laatste Grote Coalitie omdat Merkel volgens hem destijds de successen van SPD-ministers voor zichzelf opeiste.

Die Grünen

Onderdeel van de CDU/CSU-loopgraaf is dat Angela Merkel ook in gesprek gaat met Die Grünen. Dat is de enige andere reële optie, omdat de Rood-Rood-Groene coalitie (SPD, Die Linke, Die Grünen) door de partijen zelf niet voor mogelijk wordt gehouden. Zo voorkomt ze een monopoliepositie voor de SPD als gesprekspartner.  De ‘Zwart-Groene’ ontmoeting vindt volgende week donderdag 10 oktober plaats. Behalve de partijtop van Die Grünen, schuift ook Winfried Kretschmann aan, die minister-president is in Baden-Württemberg. Kretschmann denkt dat de Grote Coalitie waarschijnlijker is, maar vindt toch dat er ‘ernstig’ gesproken moet worden.

Extra: verkenningen voor de Grote Coalitie

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: