Ga naar inhoud

SPD stelt eisen aan Grote Coalitie; CDU denkt aan verhogen belastingen

Duitsland koerst af op een Grote Coalitie met CDU-SPD. Maar het verzet binnen de SPD groeit, keiharde eisen worden geformuleerd. Binnen de CDU lijkt de partijtop echter vastbesloten de SPD tegemoet te komen. Morgen vergadert de SPD in Berlijn. Duitslandnieuws verzamelde de belangrijke quotes uit de ochtendkranten.

Morgen komt de partijtop van de SPD bijeen over de strategie na de landelijke verkiezingen. De verwachting is dat de SPD forse eisen zal stellen aan een regeringsdeelname met de CDU. Ondanks het feit dat CDU 1,5 maal groter is dan de sociaaldemocraten, zei de lokale, invloedrijke politicus Johannes Kars vanochtend in Die Zeit dat beide partijen in het geval van een Grote Coalitie evenveel ministers moeten leveren. “We willen alleen een coalitie waarin we gelijkwaardig zijn aan de CDU.”

SPD stelt hoge eisen

Ook andere bronnen binnen de SPD spreken van harde eisen voordat het tot een Grote Coalitie komt. “We moeten het maximum eisen,” aldus SPD-bestuurder Peter Friedrich uit het Zuid-Duitse Baden-Württemberg. Op het terrein van het algemeen wettelijk minimumloon, Energiewende en de Europa-koers zouden geen compromissen mogelijk zijn.

CDU: belastingverhogingen mogelijk

Vanuit de CDU klinkt juist een meer verzoenende toon. Volgens Bild heeft de partijtop zich in een interne vergadering gisteravond neergelegd bij de invoering van hogere belastingen. Een uitdrukkelijke wens van de SPD. Merkels trouwe adjudant minister van Financiën Schäuble liet eerder al weten dat een eventuele belastingverhoging deel uit zou kunnen maken van het nieuwe regeringsbeleid. In de CDU-campagne werden nieuwe belastingverhogingen categorisch uitgesloten.

Weerstand bij ondernemers

Deze koers van de nieuwe regering zou op grote weerstand stuiten bij Duitse ondernemers. Zij vrezen de grote coalitie vanwege lastenverzwaringen. Volgens de president van de Duitse Industrie en Handelskamers staan 100.000 banen op de tocht. Ook binnen de CDU liggen de lastenverzwaringen nog altijd moeilijk. Vice-voorzitter van de CDU-Bondsdagfractie Michael Fuchs zei tegenover de ARD dat de partij zijn verkiezingsbeloftes moet houden.

SPD vergadert vrijdag

Meer duidelijkheid over de kans op een grote coalitie wordt vrijdag verwacht. Dan komt de SPD-top bij elkaar in Berlijn. Een links blok met Die Grünen en Die Linken (Rood-Rood-Groen) behoort theoretisch tot de mogelijkheden. Maar de SPD en Die Grünen hebben bij herhaling laten weten niet met Die Linken te willen regeren. De CDU zou eventueel met de Groenen in gesprek kunnen gaan voor een Zwart-Groene coalitie. Alles duidt echter op beginnende bewegingen tot de vorming van een grote coalitie CDU-SPD.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: