Ga naar inhoud

Duitslandnieuws krantenkiosk: Griekenland, economische koers naar links en stroom in Hamburg

Elke morgen snelt Duitslandnieuws de koppen uit de Duitse media. Een beknopt overzicht van politieke en economische onderwerpen. Vandaag: Geen versoepeling voor Griekenland, Duitse economische politiek zwenkt naar links en Hamburg koopt eigen stroomnetwerk terug.

 

Politiek in Duitsland

Berliner Morgenpost

Euro redden: Schäuble stelt voorwaarden aan coalitiepartner voor stevige koers Griekenland

CDU/CSU kan zowel met de SPD als met Die Grünen een coalitie vormen, daar is minister Schäuble van financiën overtuigd. Als voorwaarde stelt hij dat de toekomstige coalitiepartner de koers voor de eurocrisis meedraagt. Griekenland hoeft wat hem betreft bij een coalitie met de SPD of Die Grünen niet te rekenen op een versoepeling van de hervormingsplannen.
Lees verder >>

 

Economie/politiek in Duitsland

Handelsblatt

Economen over financiële koers Duitsland: ‘Draai naar links, mars, mars!’

Het verdwijnen van de FDP uit de coalitie en de noodzaak voor de nieuwe coalitie om de economische politiek een nieuwe richting te geven, daarover spreken vooraanstaande economen. Ze zijn het verrassend eens over wat de nieuwe regering moet doen en ze verwachten een kleine draai naar links en vinden het logisch dat de FDP niet meer in de Bondsdag zit. “De neoliberale koers is niet meer gewenst”, zegt chef economie Gustav Horn van het IMK in Düsseldorff. Holger Schmieding van de Berenberg Bank verwacht dat Duitsland zijn leidende positie in Europa kwijtraakt. “De kiezer is niet bereid om politiek te ondersteunen die de positie van Duitsland in Europa sterker maakt.” Horn is positiever. “De kiezer dwingt Merkel tot een betere dialoog met de burger.” Hij noemt als voorbeeld dat er meer investeringen in de Energiewende noodzakelijk zijn.
Lees verder >>

 

Economie in Duitsland

Die Welt

Hamburgs initiatief om stadsstroomnetwerk terug te kopen vreest blokkade Vattenfall

Hamburg heeft zondag in een referendum met een meerderheid van 50,9% besloten het stadsstroomnetwerk terug te kopen, ondanks een flinke tegencampagne van energieleverancier Vattenfall. Nu moeten alle partijen met de ‘wil van het volk’ aan de slag. “Emoties hebben gewonnen van het gezonde verstand”, zegt de Handelskamer.
Lees verder>>

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: