De Nederlander Tijs Melis werkt als online marketeer bij DeinSchrank.de voor de Nederlandse site jouwMaatkast.nl in Keulen. Samen met zijn collega’s houdt hij sociale media in de gaten. “We praatten wel eens over politiek en op een gegeven moment vroegen we ons af wie van de grootste partijen het best vertegenwoordigd was op internet.” Melis en zijn collega’s beschikken voor hun werk over software waarmee ze trends kunnen meten en pasten dit toe op de CDU en de SPD. Daarmee beantwoordden ze de volgende vragen.
Welke partij is het grootst op Facebook? (klik voor groter formaat)
De SPD is het meest geliefd op Facebook. De sociaaldemocraten hebben meer dan 50.000 ‘likes’ tegen 43.000 voor de CDU. Het staat 0-1 voor de SPD.
Welke Facebook-aanhang is actiever? (klik voor groter formaat)
Daarentegen is de CDU-aanhang relatief actiever. De christendemocraten komen op gelijke hoogte; 1-1.
Over welke partij wordt meer getweet? En wie heeft de meeste volgers op Twitter? (klik voor groter formaat)
De SPD heeft meer volgers op Twitter en er wordt ook nog eens meer over hen getweet. De SPD scoort dus tweemaal; 1-3.
Welke partij heeft meer volgers op Google+ ? (klik voor groter formaat)
Google+ is nog geen succes in Duitsland. Maar de CDU heeft in ieder geval meer volgers dan de SPD. Daarmee komt de CDU terug op 2-3.
Naar welke partij wordt het meest gezocht op Google? (klik voor groter formaat)
Zo rond de verkiezingen in 2005, 2009 en 2013 is het spitsuur op Google met de zoektermen CDU en SPD. De SPD wordt het meest gezocht en daarmee is het 2-4.
Naar welke partij wordt het meest gekeken op Youtube? (klik voor groter formaat)
De filmpjes van de CDU worden daarentegen weer veel beter bekeken dan die van de SPD, 3-4 dus.
Welke partij komt het vaakst naar boven in de zoekresultaten op Google? (klik voor groter formaat)
De SPD komt vaker voor in de zoekresultaten van Google dan de CDU en daarmee is de eindstand 3-5 voor de SPD.
Politiek blijft voor digibeten
De SPD wint de digitale strijd dus. Maar in de peilingen staat de CDU ver voor op de sociaaldemocraten. Daarmee zou je kunnen concluderen dat de verkiezingsstrijd in Duitsland vooral op de klassieke manier verloopt. Fysieke bezoeken in kiesdistricten, aanbellen bij kiezers, flyers uitdelen op de markt, interviews op televisie, radio en kranten.
Duitsland twittert niet
Duitsland is nu eenmaal een land waar Twitter niet zo’n grote rol speelt als in Nederland. Dat is ook goed terug te zien in de cijfers. De SPD heeft 42.000 volgers, maar een fractie meer dan de Nederlandse evenknie PvdA die er bijna 30.000 heeft.
Eenzelfde trend is te zien bij de christendemocratische familie. De CDU heeft bijna 38.000 volgers, het CDA tegen de 13.000. In een land met 80 miljoen inwoners tegen 17 miljoen in Nederland, is dat relatief een groot verschil.
Hoe staat het met de kandidaten zelf? Morgen leggen we Angela Merkel en Peer Steinbrück langs de digitale meetlat.