Ga naar inhoud

Han ten Broeke (VVD): ‘Eerder ambassades in Afrika sluiten dan consulaat München’

Regeringspartij VVD zet de hakken in het zand tegen de door minister Timmermans van Buitenlandse Zaken voorgenomen sluiting van de consulaten-generaal, waaronder die in München. VVD-Kamerlid Han ten Broeke tegen Duitslandnieuws: "Wij hebben een andere invulling voor ogen. Ga niet met de kaasschaaf door Europa, richt je bij bezuinigingen eerder op Afrika."

Han ten Broeke zag eerder dit jaar tot zijn vreugde dat mede door zijn inspanningen Nederland en Duitsland voor het eerst een bilaterale top hielden in Kleef, net over de grens bij Nijmegen. Daar haalden beide regeringen onder leiding van bondskanselier Angela Merkel en minister-president Mark Rutte de banden met elkaar aan. Er werd onder meer gesproken over een langslepend conflict, de Duitse aansluiting op de Betuwelijn. Met het daarop volgende staatsbezoek van Koning Willen-Alexander aan Hessen en Baden-Württemberg gaf Nederland een signaal af aan Duitsland om ook met het bedrijfsleven de banden te versterken.

Doorn in het oog

Toen een kleine maand later minister Timmermans bekend maakte het consulaat-generaal in München te willen sluiten, schrok Ten Broeke. “Die voorgenomen sluiting is ons een doorn in het oog en wij willen zien of daar ook alternatieven voor te verzinnen zijn.” Ten Broeke wil een andere invulling geven aan de bezuinigingen op het internationale postennetwerk. “Minder gericht op kaasschaven in Europa en meer bezuinigingen gericht op posten in Afrika die nu nog grotendeels ontwikkelingssamenwerking doen.”

Alternatieven

Wat die alternatieven precies inhouden, houdt Ten Broeke nog even voor zich. “Deels kunnen die komen uit de suggesties van minister Kamp van Economische Zaken, maar zelf hebben we daar ook nog ideeën over die we tijdens het debat in oktober naar buiten zullen brengen.”

Kamermeerderheid tegen

Woensdag bleek al uit een rondgang van Duitslandnieuws langs politieke partijen dat een brede meerderheid van de Tweede Kamer tegen de plannen van minister Timmermans in huidige vorm is. Regeringspartijen VVD, en PvdA, en ook de oppositie zoals CDA, SP en D66 willen alternatieven horen van het kabinet.

 

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: