Ga naar inhoud

Tweede Kamer tegen sluiting consulaat

Een Kamermeerderheid is tegen de sluiting van het consulaat-generaal in München, dat vertellen diverse Kamerleden aan Duitslandnieuws. Het verzet wordt breed gedragen en komt zowel van regeringspartij VVD en oppositiepartij SP.

BERLIJN – Een meerderheid in de Tweede Kamer ziet een sluiting van het consulaat-generaal niet zitten. Niet alleen oppositiepartijen CDA, D66 en SP zijn tegen, het verzet komt ook van regeringspartij VVD. “We moeten niet zomaar de infrastructuur daar afbreken”, stelt Kamerlid Mark Verheijen.

Rücksichtslos

“Ik zie dat de minister zich wil houden aan zijn taakstelling om te bezuinigen, maar je moet niet rücksichtslos iets gaan sluiten om de bezuiniging bij nota bene onze belangrijkste handelspartner “, vertelt SP-Kamerlid Harry van Bommel aan Duitslandnieuws. “In plaats daar van moet je wijs zijn en zoeken naar een andere oplossing.”

Cruciaal

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma maakt zich grote zorgen over de sluiting en stelde daar vorige week vragen over aan minister Kamp van Economische Zaken. “Het consulaat is cruciaal voor de Nederlandse handelsbetrekkingen in de regio, cruciaal voor de Nederlandse aanwezigheid in het buitenland en daarmee van groot belang voor de Nederlandse economie.” Minister Kamp gaf daarop al aan zich te beraden op verschillende mogelijkheden om toch te bezuinigen en tegelijk een aantal activiteiten overeind te houden.

Burundi of Beieren

Ook wat de regeringspartij VVD betreft is de sluiting van het consulaat in München niet zomaar een feit, zo gaf VVD-Kamerlid Mark Verheijen vorige week aan op BNR Nieuwsradio. “We moeten bezuinigen op het postennetwerk, maar wij gaan wel het debat daar over aan.” Verheijen noemt als voorbeeld de ambassade in Burundi. “Een land in Afrika met een BNP van 5 miljard, daar houden we de ambassade open. En dan Beieren, een BNP van 500 miljard, daar zouden we dan het consulaat-generaal sluiten. Dan is onze vraag, is dat wel de juiste keuze.”

Inhaken met Duitsland

Pieter Omtzigt van het CDA vindt de voorgenomen sluiting erg verontrustend, zegt hij tegen Duitslandnieuws. “In Den Haag wordt de hele dag gepraat over opkomende markten in China in plaats van dat ze willen aanhaken met de bloeiende economie in bijvoorbeeld Zuid-Duitsland. Daar moeten we ons voor inzetten.”

Niet zomaar afbreken

Net als Sjoerdsma en Omtzigt wijst Verheijen op het exportbelang van Nederland. “Daar leven wij van. Van die export gaat 75% naar Europa en daarvan weer een heel groot deel naar Duitsland. Dan is het ook belangrijk dat je daar je ondernemers kunt ondersteunen. Dus daar willen we een stevig debat over met de ministers Timmermans en Kamp. We gaan niet zomaar de infrastructuur die we daar hebben afbreken.”

Sluiten levert niets op

Volgens D66’er Sjoerdsma weegt de bezuiniging die de sluiting oplevert nauwelijks op tegen de economische meerwaarde die deze consulaten hebben. “Ambassades en consulaten zijn van belang voor de export en het creëren van banen.” Mark Verheijen vindt dat de Nederlandse overheid simpelweg moet kijken waar nu het geld verdiend wordt. “Waar kan de overheid ondernemers met de export helpen. Misschien hebben niet alle ondernemers die naar Duitsland exporteren dat nodig. Maar ondernemers die nog niet die toegang tot die sterke Duitse markt hebben, die moeten we steunen.”

Tarief vragen

Harry van Bommel van de SP ziet wel een aantal andere wegen om te bezuinigen en toch aanwezig te blijven in Beieren. “Je zou bedrijven kunnen laten betalen voor marktanalyses die de overheid nu voor ze maakt. Dan willen die bedrijven voor dat geld ook meer kwaliteit. Als je daarmee kan regelen is dat natuurlijk winst. Minder kosten voor de overheid en toch een betere dienstverlening aan bedrijven.”

Van Bommel vindt Denemarken een voorbeeld. “Zij doen dat ook. Ze hebben een uitstekend systeem waarbij handelsposten bepaalde exporttargets moeten halen.” Ook zou er volgens Van Bommel gekeken moeten worden naar de huisvesting van consulaten. “Dat kan versoberd worden. Kortom, er zijn veel meer oplossingen mogelijk dan domweg het consulaat te sluiten.”

Discussieer mee:
Welke alternatieve bezuinigingen op het budget van buitenlandse zaken zijn in uw ogen effectiever dan het sluiten van het consulaat-generaal?

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: