Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
‘Made in Holland' totaal onbekend in Duitsland - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

‘Made in Holland’ totaal onbekend in Duitsland

De economische reputatie van Nederland in Duitsland is zeer matig. Zo blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse ambassade in Berlijn dat vandaag werd gepresenteerd. Voor het onderzoek werden 73 hooggeplaatste personen uit het bedrijfsleven, politiek en wetenschap ondervraagd. "We moeten het veel beter doen" aldus de nieuwe ambassadeur Monique van Daalen.

Het Nederlandse bedrijfsleven ‘Made in Holland’ is voor de Duitsers een onbekend fenomeen. Van bedrijven als de Rabobank, ING, Akzo Nobel, Heineken en Unilever weten de Duitsers niet dat ze Nederlands zijn. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse ambassade in Berlijn dat vanmorgen is gepresenteerd.

Wasserbombe

Duitsers kunnen wel eigenschappen noemen van Nederlanders zoals ‘pragmatisch’ en ‘flexibel’, maar dat is enkel gebaseerd op spontane ingevingen. Structureel blijkt er weinig bekend over wat nu ’typisch’ Nederlandse activiteiten zijn. Sectoren als IT, machinebouw en medische technologie scoren uitgesproken slecht. Een sector als de landbouw wordt wel genoemd, maar krijgt het label ‘niet duurzaam’ opgeplakt. “Veel Duitsers kennen nog de waterige tomaten, de Wasserbombe, uit Nederland van vroeger”, vertelt de net aangetreden ambassadeur Monique van Daalen. “In hun beeldvorming geldt dit ook breder voor andere Nederlandse producten en sectoren.”

Profileren

Volgens Van Daalen moet Nederland zich de komende jaren veel sterk profileren als economisch sterk land. Vooral in het zuiden van Duitsland. Het wegbezuinigen van het consulaat-generaal in München wordt als onvermijdelijk gezien.  Net als het wisselen van de handelsvertegenwoordigers op de NBSO-kantoren. Er komt een plan voor een bredere inzet van de honorair-consuls. “Dat is een keuze die gemaakt is door het kabinet”, stelt Hanno Würzner, hoofd van de economische afdeling van de Nederlandse ambassade in Berlijn. “Maar dat betekent niet dat we niets meer gaan doen in Zuid-Duitsland.”

Over het onderzoek

  • 73 diepte-interviews
  • uitgevoerd door Duitse onderzoeksbureau GIM uit Heidelberg.
  • met hooggeplaatste personen uit bedrijfsleven, politiek en wetenschap.
  • periode december 2012- maart 2013

Lees het rapport: Het beeld in Duitsland van Nederland als economische natie.

 

 

 

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: