Het Nederlandse bedrijfsleven ‘Made in Holland’ is voor de Duitsers een onbekend fenomeen. Van bedrijven als de Rabobank, ING, Akzo Nobel, Heineken en Unilever weten de Duitsers niet dat ze Nederlands zijn. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Nederlandse ambassade in Berlijn dat vanmorgen is gepresenteerd.
Wasserbombe
Duitsers kunnen wel eigenschappen noemen van Nederlanders zoals ‘pragmatisch’ en ‘flexibel’, maar dat is enkel gebaseerd op spontane ingevingen. Structureel blijkt er weinig bekend over wat nu ’typisch’ Nederlandse activiteiten zijn. Sectoren als IT, machinebouw en medische technologie scoren uitgesproken slecht. Een sector als de landbouw wordt wel genoemd, maar krijgt het label ‘niet duurzaam’ opgeplakt. “Veel Duitsers kennen nog de waterige tomaten, de Wasserbombe, uit Nederland van vroeger”, vertelt de net aangetreden ambassadeur Monique van Daalen. “In hun beeldvorming geldt dit ook breder voor andere Nederlandse producten en sectoren.”
Profileren
Volgens Van Daalen moet Nederland zich de komende jaren veel sterk profileren als economisch sterk land. Vooral in het zuiden van Duitsland. Het wegbezuinigen van het consulaat-generaal in München wordt als onvermijdelijk gezien. Net als het wisselen van de handelsvertegenwoordigers op de NBSO-kantoren. Er komt een plan voor een bredere inzet van de honorair-consuls. “Dat is een keuze die gemaakt is door het kabinet”, stelt Hanno Würzner, hoofd van de economische afdeling van de Nederlandse ambassade in Berlijn. “Maar dat betekent niet dat we niets meer gaan doen in Zuid-Duitsland.”
Over het onderzoek
- 73 diepte-interviews
- uitgevoerd door Duitse onderzoeksbureau GIM uit Heidelberg.
- met hooggeplaatste personen uit bedrijfsleven, politiek en wetenschap.
- periode december 2012- maart 2013
Lees het rapport: Het beeld in Duitsland van Nederland als economische natie.