Ga naar inhoud

Het Nederlands-Duitse handelsfiasco: een overzicht van strijdende partijen

Volgens de Nederlandse overheid kunnen handelsposten de taken van diplomaten gaan overnemen. Maar het Nederlands-Duitse bedrijfsleven maakt zich grote zorgen. De handelsposten komen in opstand. Wie zijn de partijen in het conflict en wat is hun belang? Duitslandnieuws zet alles op een rij.

Eerder kon je lezen op Duitslandnieuws ‘Bezoek Koning aan Zuid-Duitsland voor niets geweest’ en ‘Handelsposten in opstand.’ 

Wie zijn de partijen en wat is hun belang?

  • Het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ministers Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) en Lilianne Ploumen (PvdA, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking).

Deze ministers publiceren op 28 juni 2013 de nota ‘Voor Nederland, wereldwijd.’ Met concrete bezuinigingen op het postennetwerk. Zo moet het Consulaat-Generaal in München verdwijnen. In totaal wordt 100 miljoen op 508 miljoen bezuinigd, 20% van het totaal.

  • Diplomatieke posten (3) in Duitsland. Behalve het Consulaat-Generaal in München zijn er de ambassade in Berlijn en het andere Consulaat-Generaal in Düsseldorf.

Het Consulaat-Generaal in München moet verdwijnen. Werken in total 11 mensen. Kost naar verluidt 1,5 miljoen per jaar.

  • Minister Henk Kamp (VVD) van Economische Zaken.

Spreekt in Tweede Kamer namens Minister Ploumen van Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking. Is ook verantwoordelijk voor het AgentschapNL waaronder de handelsposten vallen, de NBSO’s.

  • AgentschapNL dat de structuren faciliteert waaronder de handelsposten moeten functioneren.

AgentschapNL zet de kantoren op van de niet-diplomatieke handelsposten, onder verantwoordelijkheid van ministerie van Economische Zaken. Handelsvertegenwoordigers noemen structuren waarbinnen ze moeten werken ‘puinzooi’.

  • De handelsposten, NBSO’s. In Duitsland gevestigd in Frankfurt, Stuttgart, Hamburg en Leipzig.

NBSO’s moeten ondernemers voorzien van lokale contacten. Zij zijn in conflict met AgentschapNL over hun contracten. Zeggen in de andere discussie – over wegbezuinigen Consulaat-Generaal in München – niet als vervangers te kunnen optreden. Komen in opstand.

Worden geacht taken over te nemen van het Consulaat-Generaal als deze wordt weg bezuinigd. Duitslandnieuws beschikt over een brief waarin de Honorair-Consuls aangeven dat zij hiervoor geen tijd hebben. Een Honorair-Consul vervult een onbetaalde functie onder verantwoordelijkheid van de Nederlandse regering naast zijn gewone baan.

  • Het Nederlandse en Duitse bedrijfsleven.

Tekenen protest aan. In München verenigd door Deutsch-Niederländisches Geschäftsforum.

  • De Beierse minister-president Horst Seehofer (CSU) en Handelskamer in München beklagen zich bij Nederlandse regering.

Duitslandnieuws.nl schreef hier het volgende artikel over.

  • Tweede Kamer, Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) stelde vragen in het vragenuur.

Kamerdebat en antwoorden minister Kamp.

  • Het Duitse succes.

Waarom Duitsland succesvoller innoveert en waar te leren van het Duitse beleid. Kernpunt: koersvast zijn. Bouwen aan langdurige relaties. Bekijk het rapport.

 Achtergrond in chronologische volgorde

 29 oktober 2012: Regeerakkoord: bezuinigen op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

23 mei 2013: Nederland en Duitsland houden een bilaterale top. De toenmalige Nederlandse ambassadeur Marnix Krop zag deze top als een bekrachtiging van een ‘bondgenootschap van gelijkgezinden’. Hij zette zich de laatste jaren in voor een ‘Zuid-Duitsland initiatief’ (link achter betaalmuur DNP), dat de regio voor Nederlandse ondernemers moet ontsluiten.

28 juni 2013: Beleidsnotitie ‘Moderne diplomatie’: 100 miljoen euro besparen op het postennetwerk (20% van totale begroting, 508 miljoen)

Juni 2013Consulaat-Generaal in München moet verdwijnen.

September 2013Petitie met 500 handtekeningen van Duitse en Nederlandse bedrijven.

September 2013Protestbrief van de Beierse minister-president Horst Seehofer in de Handelskamer (IHK) in München.

September 2013: Meer dan 100 Kamervragen.

10 september 2013: Minister Kamp (bij vervanging van minister Ploumen) zegt dat bezuinigingen niet per se gevolgen zullen hebben voor omvang van de handel. Handelsposten in Duitsland kunnen taken overnemen.

12 september 2013: Handelsposten in conflict met AgentschapNL. De NBSO’s komen in opstand en maken hun conflict openbaar middels een brief aan de Tweede Kamer en betrokken ministers.

 Oktober 2013: Gepland kamerdebat over notitie ‘Voor Nederland, wereldwijd’ begin oktober.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.