Ga naar inhoud

Stelling van de dag: Grote coalitie tussen CDU en SPD biedt de meest stabiele Europese koers

Duitslandnieuws bouwt aan een eigentijdse community. Een uitwisseling van ideeën en het delen van kennis zijn voor ons van essentieel belang. Daarom experimenteren we met een dagelijkse stelling. Doe mee!

Stelling: Een grote coalitie tussen CDU en SPD biedt de meeste kans op een stabiele Europese koers

Welke coalitie wordt er na de Duitse verkiezingen gevormd? Dat is de grote vraag nu de winnaar bij voorbaat lijkt vast te staan. Met wie wil Angela Merkel regeren? Een christen-democratische – liberale regering van CDU/CSU en FDP ligt voor de hand. Het is immers een voortzetting van het huidige kabinet. Maar regeren met de SPD is beter. Vooral voor de Europese koers. Merkel moet met een gerust gevoel naar Brussel kunnen afreizen wanneer de grote beslissingen worden genomen. Een voortzetting met de FDP betekent afhankelijkheid van de SPD vanwege een benodigde twee derde meerderheid bij belangrijke beslissingen. Tot nog toe kon het CDU op de SPD rekenen. Maar wanneer de SPD verliest, zal ze zich meer moeten profileren en belangrijke Europese besluiten torpederen. Merkel en Steinbrück kunnen dus beter de handen ineen slaan.

Reageer

Mee eens of niet? Moet dit plan de prullenbak in, wat zijn dan wel geschikte coalities? Of is de Grote Coalitie juist wel een goed plan?

Log in met je Google-, of Linkedin-account om te reageren.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door:
Avatar fotoDerk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.