Notice: Undefined index: schema_def_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 478

Notice: Undefined index: schema_def_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 479

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_org_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 542

Notice: Undefined index: schema_def_event_fund_person_id in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 543

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_min in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 727

Notice: Undefined index: schema_def_review_rating_max in /home/customer/www/test.duitslandnieuws.nl/public_html/wp-content/plugins/wpsso/lib/abstract/wp-meta.php on line 728
Duitse handelskamer vraagt Nederland sluiting Consulaat-Generaal te herzien - Duitslandnieuws
Ga naar inhoud

Duitse handelskamer vraagt Nederland sluiting Consulaat-Generaal te herzien

De Beierse Industrie- und Handelskammer (IHK) heeft afgelopen week de ministers Kamp en Timmermans in een brief met klem gevraagd om het Consulaat-Generaal in München niet te sluiten. Het IHK vreest dat de handelsrelatie tussen Duitsland en Nederland er onder zal lijden.

“We vragen u deze beslissing terug te draaien”, schrijven interim-voorzitter Detlef Dörrié en directeur Peter Driessen van het Beierse IHK in München in een brief van begin september aan de ministers Timmermans van Buitenlandse Zaken en Kamp van Economische Zaken. Staatssecretaris Ploumen van Buitenlandse Handel en voorzitter van de Contactgroep Duitsland Roland van Vliet (PVV) hebben de brief ook gekregen. “Het Consulaat-Generaal in München is van zeer grote waarde voor Zuid-Duitsland. De intensieve samenwerking tussen Zuid-Duitsland en Nederland zal zeer onder de sluiting lijden.”

Bezuiniging

Het ministerie van Buitenlandse Zaken moet flink bezuinigen en wil daarom enkele consulaten waaronder die in München sluiten, zo maakte minister Timmermans eind juni bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Het Deutsch-Niederländischen Geschäftsforum begon daarop een petitie om sluiting te voorkomen. Ze wisten al 500 handtekeningen te verzamelen van met name grote bedrijven zoals MAN Trucks.

Meer dan naar China

Daar komt nu dus het protest van de Beierse IHK bovenop. In de brief wijzen Dörrié en Driessen op het feit dat 7 procent van de totale Nederlandse export naar Zuid-Duitsland gaat. “Dat is alleen al meer dan wat er naar China gaat. Tussen Nederland en Beieren werd in 2012 voor 13 miljard euro verhandeld. Nederland hoort daarmee tot de grootste handelspartners van Beieren.” Volgens de briefschrijvers vindt een kwart van de Nederlandse handel met Duitsland met Beieren en Baden-Würtemberg plaats.

Garantie voor welvaart

Verder brengt het IHK de in 2012 geopende directe verbinding van containervervoer tussen de Rotterdamse haven en Nürnberg ter sprake. “Daarbij worden via het IHK en het Consulaat-Generaal jaarlijks 40 Beierse bedrijven geholpen om tot de Nederlandse markt toe te treden. Het consulaat is onontbeerlijk voor de economische uitwisseling tussen Zuid-Duitsland en Nederland. Daarom is een vast aanspreekpunt in München van grote betekenis. Het Consulaat-Generaal staat garant voor meer welvaart en arbeidsplaatsen in beide landen.”

Kamerdebat

Begin oktober vergadert de Tweede Kamer nog over de precieze invulling van de bezuinigingen bij Buitenlandse Zaken. Daar kan het voorgenomen besluit om het consulaat te sluiten nog worden aangepast. Tot de mogelijkheden behoren het verhuizen van enkele taken naar de ambassade in Berlijn, of het omvormen naar een NBSO.

Find this content useful? Share it with your friends!

Artikel door: